Una dintre cele mai vechi şi mai urmărite rivalităţi din ultimul deceniu al tenisului masculin, punctată de 35 de meciuri în palmaresul direct, a meritat şi de data aceasta interesul imens al iubitorilor acestui sport, care au putut urmări un nou regal de tenis, desfăşurat într-o tensiune excepţională.

Mai bun pe hard, cu titluri la Melbourne câştigate în 2004, 2006, 2007 şi 2010, în timp ce adversarul lui are doar un succes în Australia, în 2009, Roger Federer şi-a concretizat minunat acest atu, contracarând tenacitatea proverbială a spaniolului. 

Deşi ambii jucători au peste 30 de ani, valoarea lor extraordinară nu a lăsat niciun moment să se vadă acest doar aparent handicap, iar cel mai vârstnic, Federer (35 de ani şi 6 luni), s-a impus. El a şi început mai bine, adjudecându-şi rapid primul set, cu 6-4, care, în ciuda faptului că a avut cele mai multe jocuri, a durat cel mai puţin, 34 de minute. 

Fără să cedeze un singur moment, Rafael Nadal a revenit de fiecare dată, egalând la 1 şi la 2, pentru ca în setul decisiv să cedeze în faţa preciziei la primul serviciu etalate de Roger Federer (20 de aşi faţă de numai 4 Nadal), această manşă decisivă durând 61 de minute. 

Pe Arena centrală a complexului australian, "Rod Laver", chiar marele campion australian care a dat numele imensei incinte a înmânat trofeul de învingător lui Federer, al 18-lea de Mare Şlem a acestui jucător, considerat de majoritatea specialiştilor, dar mai ales a iubitorilor sportului, cel mai mare tenisman din toate timpurile. 

La festivitatea de premiere, cei doi finalişti au încasat şi bonusurile în bani şi puncte ale concursului — 3,7 milioane de dolari australieni şi 2.000 puncte pentru învingător, respectiv 1,9 milioane de dolari australieni şi 1.200 puncte ATP pentru învins.