Gala de la Monaco recompensează astfel cele mai importante realizări din sezonul trecut. La ”Grimaldi Forum” vor fi prezenţi, printre alţii, în afara lui Cristiano Ronaldo, şi Gareth Bale, dar şi Antoine Griezmann. Se pare însă că portughezul va fi cel care va câştiga trofeul, mai ales că a câştigat Champions League, dar şi titlul european cu Portugalia la Euro 2016, ceea ce denotă că traversează cel mai bun sezon al carierei sale. 

Şi Bale se poate lăuda cu un sezon de excepţie. Pe lângă faptul că a câştigat ”Undecima” cu Real, atacantul a bifat şi o semifinală cu Ţara Galilor la Euro 2016.

În fine, Griezmann, finalist cu Atletico Madrid în UCL, a reuşit o evoluţie remarcabilă cu Franţa şi la Euro, unde de asemenea a ajuns în finalăm dar de fiecare dată nu a mai ajuns să ridice şi trofeul deasupra capului. 

Este a şasea ediţie a UEFA Best Player in Europe Award, premiu care se acordă celui mai bun fotbalist de la un club din Europa. Voturile sunt exclusiv din partea jurnaliştilor, după vechiul sistem de la Balonul de Aur: în prima rundă votează cei 54 de jurnalişti sportivi care fac parte din ţările membre UEFA votează cei mai buni 3 jucători (primul are 5 puncte, al doilea are 3 şi ultimul are unul). Apoi, primii 3 în topul punctajelor ajung în finală. Votul final le aparţine tot jurnaliştilor sportivi din ţările membre UEFA şi se efectuează electronic, în timpul ceremoniei de prezentare a câştigătorului.

Cristiano Ronaldo a câştigat trofeul o dată, pentru sezonul 2013-2014, când de asemenea câştigase Liga Campionilor cu Real Madrid, iar dacă ar reuşi şi de această dată l-ar egala pe Messi, singurul care şi l-a trecut de două ori în palmares (2010-2011 şi 2013-2014). Ceilalţi doi laureaţi de până acum au fost Andres Iniesta (2011-2012) şi Franck Ribery (2012-2013).

Pentru Griezmann, câştigarea UEFA Best Player in Europe Award ar fi o premieră.