Ţi se taie răsuflarea. Şi nu de la arşiţa după-amiezii ori de la domnişoarele focoase ale oraşului. Iaşiul este frumos foc! Palatul Culturii, renovat după 8 ani de lucrări, parcurile, cu celebrul Tei al lui Eminescu, muzeele şi casele memoriale, bisericile, sunt vreo sută la număr!, oamenii, surâzători şi relaxaţi. Totul este fresh, foarte european. "Parcă a fost capitala unui imperiu!", a exclamat fotoreporterul Cristi Preda, care nu mai văzuse urbea dinainte de modernizare.

Iaşiul a fost şi este superb. Nu doar fiindcă aici este leagănul culturii româneşti, locul unde s-au născut, au studiat şi au creat minţi luminate. Lista este impresionantă, de la Eminescu, Creangă, Caragiale, Alecsandri, Iorga la Dimitrie Cantemir, Kogălniceanu, A.D. Xenopol, Spiru Haret, Emil Racoviţă.

Iaşiul este contemporan, debordează de energie şi de tinereţe. Coana Chiriţa şi Culiţă au rămas personaje ale teatrului, afişele cu reprezentaţii sunt mai numeroase decât cele legate de duelul de diseară. De la puştii care bat mingea în iarba cântândă din faţa Palatului Culturii la tineri precum Elvis Ionuţ Pelin, de 18 ani, care practică parkour, un sport spectaculos, ce implică îndemânare, perseverenţă şi multe ore de repetiţii.

Iaşiul este, diseară, în faţa unei premiere. Trebuia s-o bifeze şi pe aceasta după ce-a deschis drumul României în cultură, în filosofie, în literatură şi în politică. Iaşiul va bifa primul meci de fotbal în cupele europene, al 6-lea oraş din Moldova care trăieşte această onoare.

  • 40 de lei costă biletul de acces la Palatul Culturii, exact cât cel mai scump tichet la meciul de diseară
  • 5 oraşe din Moldova au avut onoarea de a fi jucat în cupele europene: Galaţi, Bacău, Piatra Neamţ, Vaslui şi Botoşani
  • 2 este locul ocupat de Iaşi în topul zonelor metropolitane din România, după Bucureşti. Oraşul, alături de alte 13 localităţi, aduna 300.000 de oameni în ianuarie 2015
"Iaşiul este cel mai frumos oraş al României, de aceea am făcut eforturi ca oamenii să vadă acasă la ei prima confruntare europeană din istoria echipei. A fost visul multor microbişti ai Iaşiului"
Florin Prunea, preşedinte CSMS Iaşi

"Sunt români care n-au fost niciodată la Iaşi, deşi n-ar trebui să fie niciunul. Aici s-au scris cele mai frumoase cronici, iar spiritul istoriei este mai viu şi mai bogat aici decât oriunde în România"
Nicolae Iorga, istoric

"Mie mi-e frică în viaţă doar de boli! N-are de ce să-mi fie teamă de Iaşi, deşi respect acest club şi oraş, care are 5-6 jucători buni"
Marijan Pusnik, antrenor Hajduk.