Partida a durat două ore şi 28 de minute, iar în timpul ei Halep şi-a purtat fanii de la extaz la agonie. După ce a abordat defensiv meciurile de până acum, Halep a etalat, marţi, în primul set, un joc agresiv, apropiat de cel al unei sportive de top. Românca fost ofensivă din primul moment, a căutat liniile de margine ale terenului şi chiar şi atunci când a greşit unele lovituri a făcut-o după ce şi-a supus adversara unei presiuni foarte mari.

Bacsinszky a jucat mult în defensivă, a încercat să rupă ritmul cu veniri la fileu şi cu scurte, însă cel mai mult a trimis mingi înalte spre adversara ei, o tactică falimentară la început.

În ciuda faptului că scorul primului set este unul destul de strâns, Halep a reuşit poate cea mai bună evoluţie din acest an, din punct de vedere al atitudinii avute. Românca a făcut break la 1-1, apoi a condus cu 4-2, înainte ca Bacsinszky să reuşească şi ea un break la 4-3. Halep a răspuns imediat câştigând pe serviciul sportivei elveţiene, apoi l-a chemat pe Darren Cahill pentru a căpăta sfaturile necesare închiderii setului. Şi Halep a reuşit acest lucru, cu 6-4, după 45 de minute.

În setul secund, Bacsinszky a lovit mai puternic şi a mai renunţat la "zmeie", dar nu în totalitate, în timp ce Halep şi-a pierdut din acurateţea loviturilor, nemaireuşind să deschidă unghiurile terenului, deşi a continuat să fie agresivă. Forehand-ul elveţiencei, "călcâiul lui Ahile" din jocul ei, nu a mai fost atât de şubred, iar mingile liftate au avut mai mult efect pe tabela de marcaj, în dreptul său.

Jocul Simonei s-a blocat la 30-30 în primul game, pe serviciul oponentei, când a avut de executat un vole simplu, de la linia careului de serviciu, cu trei sferturi de teren gol în faţă, şi a trimis afară. A rămas împietrită, nevenindu-i să creadă, apoi n-a mai reuşit să reintre nicio clipă în meci până la final.

Bacsinszky a reuşit un break în ghemul al doilea din setul doi şi a condus cu 2-0, apoi Halep a făcut rebreak, dar şi-a pierdut din nou serviciul. La 3-1, Bacsinszky s-a plâns că liniile terenului sunt alunecoase de la umiditatea de aproape 80 la sută, iar meciul a fost întrerupt peste şapte minute pentru ştergerea lor. A urmat un ghem în care Halep a revenit de la 0-40 dar nu a reuşit să facă break. Din acel moment, Bacsinszky a gestionat avantajul de un break pe care l-a avut şi a încheiat setul cu 6-3 în favoarea ei, după o oră şi 43 de minute de la debutul partidei.

Darren Cahill a avut o intervenţie la 2-5 şi i-a transmis Simonei Halep să-şi pregătească în următoarele două ghemuri evoluţia din setul al treilea, care era destul de greu de evitat.

Epuizată fizic, Halep nu a ascultat sfatul antrenorului ei şi a început catastrofal decisivul, fiind condusă cu 4-0, după ce elveţianca a reuşit break-uri în primul şi al treilea ghem. La fel ca în partida precedentă, cu Agnieszka Radwanska, jucătoarea din Elveţia a evoluat cu prospeţime şi atenţie şi nu i-a permis româncei să revină, încheind decisivul cu 6-2. Ea a obţinut prima victorie din trei partide disputate cu Halep.

Astfel, Halep încheie turneele de categorie Premier Mandatory de la Indian Wells şi Miami cu două prezenţe în sferturi, după ce anul trecut câştiga în California şi juca în semifinale în Florida. Eşecul de marţi poate avea repercusiuni asupra prezenţe ei în Top 5, deoarece Victoria Azarenka o poate depăşi. Halep nu poate coborî însă mai jos de locul 6 WTA.

În faza următoare, Bacsinszky va juca împotriva învingătoarei din meciul pe care îl vor disputa în această noapte rusoaicele Svetlana Kuzneţova, locul 19 WTA, şi Ekaterina Makarova, locul 31 WTA. La final, sportiva elveţiancă a avut cuvinte de laudă la adresa adversarei şi a ştiut să şi-i atragă de partea ei pe fanii români aflaţi în tribună: "Am revenit după un set dur, ea este o jucătoare extraordinară, anul trecut a fost o inspiraţie pentru mine. Simona m-a inspirat pentru că munceşte din greu. Ştiam că trebuie să obţin această victorie, sunt foarte fericită. Mai ales că am reuşit-o în faţa multor spectatori români. Chiar cunosc câteva cuvinte în limba română pentru că bunicul meu este din Satu Mare şi iubesc România".

Calificarea în sferturile de finală este recompensată la Miami Open cu 128.215 dolari şi 215 puncte WTA.

Simona Halep este semifinalistă la ediţia precedentă a turneului de categorie Premier Mandatory de la Key Biscayne, având de apărat 390 de puncte.

Probabil, Halep va reveni în circuit la Porsche Tennis Grand Prix de la Stuttgart (18-24 aprilie), după ce va evolua în Fed Cup la Cluj-Napoca, în întâlnirea cu Germania.