Hamsik a deschis scorul dintr-un voleu fantastic, în minutul 17 al partidei, egalând situaţia la general, şi se părea că napolitanii nu vor avea probleme în a se califica mai departe. Cu o posesie zdrobitoare, 69%-31% şi cu un raport al şuturilor de 22-6 la poartă şi 6-2 pe spaţiul porţii, italienii au dominat disputa. Villarreal a înscris, însă, la unul din cele doar două şuturi pe poartă, cu un gol absolut fabulos, din unghi, al lui Pina, la vinclu, în minutul 59, iar napolitanii n-au mai fost în stare să revină pe tabelă.

Villarreal avansează în optimile de finală şi îşi îmbunătăţeşte recordul în faţa echipelor italiene: 6 calificări din 6 posibile în cupele europene.

Toate echipele spaniole au reuşit să se califice în optimile de finală ale UEL:Villarreal, Athletic Bilbao, Valencia şi Sevilla (deţinătoarea ultimelor două trofee). Ultima echipă care a câştigat de trei ori la rând o competiţie europeană a fost Bayern (1974, 1975, 1976), în Cupa Campionilor.

În ultimii trei ani, doar trei echipe spaniole au pierdut dueluri eliminatorii: Real Sociedad (cu Krasnodar), Athletic Bilbao (cu Torino) şi Real Madrid (cu Juventus). În ultimele 38 de eliminatorii directe între echipele spaniole şi cele din restul Europei, 35 au fost câştigate de iberici (92%)!

Ţările cu cele mai multe echipe în optimile de finală ale UCL şi UEL:

7 - Spania
6 - Anglia
4 - Germania
3 - Italia
2 - Ucraina, Portugalia, Belgia

Anderlecht, Bayer Leverkusen, Liverpool, Sevilla, Şahtior, Tottenham şi Valencia sunt cele şapte echipe care au cucerit trofeul, dintre cele rămase în competiţie.

Tabloul acestei faze este completat de Athletic Bilbao, Villarreal, Manchester United, Borussia Dortmund, Braga, Sparta Praga, Lazio, Fenerbahce şi FC Basel.

La tragerea la sorţi care se va desfăşura începând cu ora 14:00 nu vor exista capi de serie şi nici restricţii de ţară. Astfel, nu sunt excluse adevărate derby-uri, precum Manchester United - Liverpool sau Valencia - Villarreal.

Meciurile din optimi se vor disputa pe 10 şi 17 martie.