Ţara noastră a fost reprezentată de Eduard Ciobanu, preşedinte al Asociaţiei Presei Sportive din R. Moldova (APSM), şi Serghei Doneţ, consilier relaţii internaţionale APSM.
 
Organizat la cel mai înalt nivel, graţie efortului şi angajamentului depuse din partea Comitetului Organizatoric local, dar şi sprijinului acordat de Comitetul Naţional Olimpic din Qatar şi de Guvernul ţării gazdă, Congresul a fost deschis de către prim-ministrul Statului Qatar, Sheikh Abdullah Bin Nasser bin Khalifa al-Thani.
 
La ceremonia de deschidere, înaltul oficial a adresat delegaţilor şi participanţilor Congresului un mesaj de bun venit, subliniind importanţa sportului pentru Qatar şi faptul că Doha a fost selectată ca oraş gazdă al celui mai mare Congres internaţional al jurnaliştilor sportivi.
 
De asemenea, la eveniment au participat refugiaţii sirieni Osama Abdul Mohsen şi fiul său Zaid. Anterior, ei au devenit celebri, după ce imaginile cu Mohsen, care ţinea fiul în braţe, în timp ce era lovit cu piciorul de o jurnalistă maghiară la graniţa cu Ungaria, au făcut înconjurul lumii. După acest caz, Osama Abdul Mohsen, fost antrenor la clubul Al-Fotuwa din Deir-ez-Zor din prima divizie siriană, a fost invitat în Spania pentru a lucra antrenor de fotbal la o echipă de tineret, în timp ce fiul său şi-a împlinit visul de a-i vedea pe celebrităţile de la Real Madrid.
 
Lucrările Congresului s-au deschis cu discursul secretarului general al Comitetului Olimpic din Qatar Dr. Thani al-Kuwari. "Este adevărat că Qatar va fi gazda unor evenimente sportive importante, aşa cum este şi evenimentul de astăzi, şi suntem mândri de acest lucru. Asemenea acţiuni de anvergură fac parte dintr-un plan mai amplu, plan care prevede acordarea unei atenţii prioritare dezvoltării sportului pentru tineri, în conformitate cu Qatar National Vision 2030 (planul dezvoltării statului)", a remarcat oficialul.
 
Pe parcursul ultimilor ani, Qatar a acordat o atenţie deosebită nu doar dezvoltării sportului, domeniu de o importanţă strategică pentru afirmare pe plan internaţional , ci şi promovării unui stil de viaţă sănătos şi activ al populaţiei. De fapt, Qatar este prima ţara din regiunea Orientului Mijlociu care a ridicat Ziua Sportului în rangul de sărbătoare naţională. Este de menţionat că ambiţioasele proiecte de infrastructură constituie un factor excelent pentru modernizarea ţării, dezvoltarea turismului şi economiei. 
 
În acest context, participanţii la Congres au avut o posibilitate minunată de a vizita şantierul de construcţie a stadionului Khalifa, care va găzdui atât Campionatul Mondial de Atletism (2019), cât şi meciurile Campionatului Mondial de Fotbal (2022). 
 
La Congres s-a mai spus că infrastructura în curs de consolidare va servi ca piatră de temelie pentru intrarea în cursă în vederea găzduirii Jocurilor Olimpice, cea mai prestigioasă competiţie sportivă de pe mapamond. Potrivit declaraţiilor secretarului general al Comitetului Olimpic Dr. Thani al-Kuwari, Qatar va concura pentru dreptul de a găzdui Jocurile Olimpice din 2028, şi cu siguranţă, faptul că la Doha, la acel moment, va exista deja o impunătoare infrastructură sportivă va servi ca un avantaj ce va cântări greu în lupta pentru obţinerea acestui obiectiv major.
 
Participanţii la Congres au fost informaţi de Nasser Al Khater, secretar general adjunct al Comitetului Suprem pentru livrare şi moştenire, că noua reţea de transport din Qatar se va extinde cu peste 100 km. Noul sistem de metrou din Doha va include 4 linii şi va folosi tehnologiile moderne, inclusiv energia solară. Participanţii la competiţii şi fanii sportului vor avea posibilitatea să ajungă în doar 10-25 minute la orice loc de desfăşurare a evenimentelor sportive.
 
Programul Congresului a mai inclus prezentări şi discursuri ale liderilor organismelor internaţionale de conducere sportivă şi ale reprezentanţilor acestora. Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, Bruno Grandi, precum şi preşedintele Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar, Oleg Matîţin, au vorbit participanţilor Congresului despre ultimele evoluţii şi strategii de operare în domeniile pe care ei le conduc. 
 
În aceeaşi ordine de idei, directorul interimar al comunicării FIFA, Nicolas Maingot, s-a referit la agenda de reforme a organizaţiei, un punct-cheie al ordinei de zi a Congresului extraordinar FIFA, din 26 februarie curent. În cadrul acestui Congres se vor desfăşura alegerile prezidenţiale şi va avea loc deschiderea muzeului FIFA. 
 
Anna Legnani, director adjunct de comunicare al IAAF, a apreciat înalt activitatea ce ţine de organizarea Campionatului Mondial de Atletism 2019. În context, Legnani a comunicat participanţilor Congresului despre programele IAAF pentru dezvoltare mass-media. Ca semn de înaltă apreciere, ea a fost distinsă cu premiul instituit de Asociaţia Internaţională a Presei Sportive (AIPS) „Cele mai bune facilităţi media câştigate de Campionatul Mondial Beijing 2015”. 
 
De asemenea, Hassan Abdullah Al Thawadi, reprezentant al Comitetului Suprem pentru Livrare şi Moştenire, a vorbit despre puterea unificatoare a fotbalului şi moştenirea de durată a Cupei Mondiale FIFA. 
 
Totodată, vicepreşidintele AIPS, Nikolai Dolgopolov, s-a adresat delegaţilor din partea Federaţiei Internaţionale de Sambo, iar Lukas Achermann, şeful Servicii Evenimente UEFA, a informat jurnaliştii despre ultimele pregătiri pentru UEFA EURO 2016, care va avea loc în Franţa.
 
Este de remarcat că la Congresul Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive au fost instituite numeroase distincţii şi menţiuni. Cu o decoraţie specială a fost distinsă şi Republica Moldova, preşedintele APSM Eduard Ciobanu ridicând premiul. Următorul Congres AIPS se va desfăşura în mai 2017, la Seul (Coreea de Sud).