La un an de la multiplul atentat al Statului Islamic asupra Parisului (130 de victime pe 13 noiembrie 2015), care a inclus un asalt kamikaze şi la Stade de France, ISIS pregătea o lovitură de proporţii în Albania, la un meci de fotbal, în preliminariile Mondialului.

Patru musulmani extremişti plănuiau de mai multe luni să atace jucătorii "naţionalei" Israelului la Shkoder, pe traseul de la hotel la stadion, înaintea partidei de sâmbătă, 12 noiembrie. Un asediu cu mitraliere şi explozibili.

Un posibil atentat devastator a fost însă dejucat. Mossad, serviciul special evreu, a aflat şi a anunţat SHIK, Agenţia albaneză de Informaţii. Iar raidurile trupelor antitero de la Tirana i-au capturat pe cei patru fanatici.

Meciul nu a fost însă amânat. Doar mutat, de la Shkoder la Elbasan. Ultimul oraş e mai aproape de capitală (doar 45 de kilometri, faţă de 97 km, cât era distanţa Shkoder - Tirana) şi e mai uşor de asigurat securitatea.

Internaţionalii israelieni, care ajung vineri în Albania, au fost deja atenţionaţi că această deplasare va fi deosebită. "Ei nu vor mai putea pleca la cluburile lor din străinătate imediat după joc, direct din oraşul partidei, aşa cum se întâmpla mereu", a dezvăluit Jerusalem Post. "Toţi se vor întoarce la Tel Aviv. Se vor despărţi după ce vor ateriza pe aeroportul Ben Gurion".

CONDUŞI DE IMAMUL XHEZAIR FISHTI

Cine sunt cei 4 suspecţi arestaţi? Cel mai important, liderul lor, este Xhezair Fishti, un imam radical autoproclamat, care făcea propagandă ISIS şi recruta jihadişti pentru a lupta în Siria şi Irak.

Ceilalţi sunt biochimistul Ergys Fasli, doctorul Bekim Protopapa şi Medat Hasani. Fishti formase acest grup, cei 4 întâlnindu-se de mai multe ori într-o moschee de la periferia Tiranei, potrivit presei albaneze.

"Ne e frică. Nu putem să ne concentrăm la meci. Vieţile noastre sunt mai importante decât fotbalul" a declarat internaţional israelian, pentru Jerusalem Post