Cele 32 de participante la faza grupelor Champions League 2015-2016 şi cele 10 echipe eliminate în play-off au împărţit peste 1,345 miliarde euro din partea UEFA, cu 315 milioane euro mai mult comparativ cu sezonul precedent, a indicat forul continental.

Astfel, City a primit în total 83,85 milioane euro pentru participarea în sezonul trecut al Ligii Campionilor, în timp ce Real Madrid a încasat 80,87 milioane euro, cele două echipe fiind urmate de campioana Italiei, Juventus Torino, care a obţinut 72,26 milioane euro, chiar dacă nu a reuşit să treacă de faza optimilor de finală.

Pe poziţia a patra în ierarhia veniturilor s-a clasat formaţia franceză Paris Saint-Germain, cu 70,8 milioane euro.

Raportul explică faptul că fiecare club a primit câte 12 milioane euro pentru participarea la faza grupelor, la care s-au adăugat primele pentru victoriile sau remizele obţinute, plus bonusurile pentru accederea în fiecare dintre fazele următoare.

La aceste plăţi s-au adăugat sumele încasate "în conformitate cu valoarea pieţei naţionale de televiziune, alocată fiecărui club în parte", conform raportului UEFA.

Această valoare de piaţă variază foarte mult, existând diferenţe enorme între cluburile din vestul Europei şi cele din est.

Astfel, Juventus Torino a încasat 52,93 milioane euro, Manchester City a primit 46,92 milioane euro, iar Real Madrid 29,03 milioane euro, în timp ce FC Astana, campioana Kazahstanului, a primit doar 1,29 milioane euro, iar cluburi precum Şahtior Doneţk, CSKA Moscova sau Dinamo Kiev au primit sub 5 milioane euro.

În Europa League, finalista FC Liverpool a primit cei mai mulţi bani (37,8 milioane de euro), urmată de Tottenham Hotspur (20,8 milioane) şi Villarreal (16,4 milioane).

Câştigătoarea competiţiei, FC Sevilla, a primit 13,85 milioane de euro numai pentru Europa League, la care se adaugă 21,18 milioane de euro pentru evoluţia din Liga Campionilor.

Dintre cele patru echipe din România care au fost prezente în stagiunea precedentă în cupele europene, Steaua a încasat cei mai mulţi bani, puţin peste un milion de euro.