"Problemele fizice reprezintă doar o jumătate din ecuaţie. Cealaltă jumătate este calendarul WTA, care a devenit atât de generos cu jucătoarele de top încât acestea îşi permit să se retragă de la turneele mai mici pentru a-şi proteja şansele la turneele mai importante care urmează", scrie ESPN.

Practic, jucătoarele de top sunt obligate de WTA să se înscrie la anumite turnee, dar pentru că premiile în bani nu sunt atât de mari ca la alte concursuri, preferă să apeleze la astfel de retrageri din precauţie.

"Retragerea lui Şarapova şi cea a lui Halep sunt două bune exemple. În ultimi ani, a devenit un lucru obişnuit în circuitul WTA, un lucru care îi ţine treji pe directorii acestor turnee", mai notează sursa citată.

Articolul de pe site-ul ESPN mai aminteşte şi faptul că turneele asiatice din circuitul WTA au cel mai mult de suferit din cauza retragerilor jucătoarelor de top.

Unele dintre sportivele mai slab clasate nu şi-au ascuns nemulţumirea faţă de tactica celor din vârful ierarhiei mondiale. Sara Errani a postat pe contul său de Twitter un mesaj cu trimitere clară la jucătoarele care apelează la retrageri strategice.

"Câte tablouri are de gând să mai strice? #casăştiu", a scris italianca aflată pe locul 20 în clasamentul WTA.