După un prim set care a stat sub semnul suspansului, decis la tiebreak, Federer a preluat controlul jocului şi a reuşit să se impună după 2 ore şi 16 minute de joc.

Jucătorul din Ţara Cantoanelor, al treilea favorit la Australian Open, urmează să lupte pentru un loc în marea finală de la Melbourne împotriva câştigătorului partide dintre sârbul Novak Djokovic, numărul unu mondial, şi japonezul Kei Nishikori, cap de serie numărul 7.

"Sunt mulţumit de nivelul la care am jucat, mai ales la fileu. Sunt deja câţiva ani de când am încercat să urc constant, dar mereu e loc să îmi îmbunătăţesc stilul. Berdych este la un nivel înalt şi el, a progresat mult", a declarat "FedEx" la final, conform atpworldtour.com.

În vârstă de 34 ani, Roger Federer a disputat până acum 38 de semifinale şi 27 de finale de Grand Slam, cucerind în total 17 titluri, un record pentru tenisul profesionist masculin. El a lipsit o singură dată în ultimii 13 ani din careul de aşi de la Melbourne, în sezonul trecut, când a fost eliminat în mod surprinzător în turul al treilea de italianul Andreas Seppi.

15-6 era până azi raportul victorii/înfrângeri în duelul Federer - Berdych

În penultimul act, sunt şanse mari aşadar ca elveţianul să îl întâlnească pe liderul mondial, Novak Djokovic, în ceea ce reprezintă deja a doua cea mai "consumată" întâlnire din era Open. Scorul în duelurile directe este în acest moment 22-22.

8 meciuri între Nole şi Federer au avut loc în 2015, 7 dintre ele fiind finale. Elveţianul a reuşit două victorii în faţa sârbului într-un an în care acesta din urmă a dominat de o manieră categorică circuitul ATP.