Astfel în Armata Naţională vor fi angajaţi doar militari profesionişti, iar Guvernul urmează să identifice sursele de finanţare pentru salarizarea acestora.

Precizăm că în Republica Moldova cei care au împlinit 16 ani sau împlinesc în anul în care are loc campania de recrutare sunt luaţi la evidenţă militară. Campania de recrutare are loc anual, în perioada ianuarie-martie. Sunt recrutate doar persoanele de gen masculin.

Evidenţa militară a recruţilor se organizează şi se ţine de către primării. Pentru a fi luat în evidenţa militară, tânărul trebuie să fie examinat de comisia medico-militară şi comisia de recrutare încorporare. Vârsta limită până la care cetăţenii pot fi încorporaţi în serviciul militar în termen este de 27 de ani.

Dacă un cetăţean se eschivează de la serviciul militar obligatoriu, atunci acesta va fi pedepsit contravenţional sau penal. Conform codului contravenţional, neprezentarea persoanei la solicitarea centrelor militare, plecarea peste hotarele ţării pe un termen mai mare de o lună fără a se scoate de la evidenţa militară sau altele, se sancţionează cu avertisment sau cu amenzi.