Update

Fiica fostului deputat PD Valeriu Guma, condamnat în România pentru acte de corupţie, numită consilier al lui Leancă

Fiica fostului deputat PD Valeriu Guma, condamnat în România pentru acte de corupţie, numită consilier al lui Leancă
Sursa: jurnal.md Foto: perfecte.md 08.02.2018 15:23
16:55
Update

Iurie Leancă spune de ce a ales-o pe fiica lui Valeriu Guma în funcţia de consilier

Noul consilier al vicepremierului Iurie Leancă, Valeria Guma, va fi responsabil de buna cooperare pe subiecte de integrare europeană cu departamentul Integrării Europene, de la Ministerul de Externe, acolo unde a fost angajată anterior, precizează PPEM într-un comunicat remis pe adresa redacţiei.

„Consilierii din Cabinetul viceprim-ministrului, ca şi în cazul altor persoane cu funcţie de demnitate publică,  sunt angajaţi în temeiul strict al încrederii personale a demnitarului şi nu se face concurs public.Totuşi, în procesul de selecţie, Iurie Leancă a ţinut în primul rând cont de capacităţile personale ale fiecărui consilier, de studiile acestora, dar şi de experienţa profesională”, se spune în comunicat.

Potrivit PPEM, Valeria Guma vorbeşte trei limbi de circulaţie internaţionale, a absolvit una din cele mai bune şcoli de relaţii internaţionale şi analiză politică – University College of London.

Fiica fostului deputat PD Valeriu Guma, condamnat în România pentru acte de corupţie, va munci la Guvern. Valeria Guma a fost numită în funcţia de consilier al viceprim-ministrului Iurie Leancă, printr-o dispoziţie semnată de premierul Pavel Filip. 

Valeria Guma a activat anterior la Ministerul de Externe şi Integrării Europene şi are de mai multă vreme o relaţie cu fiul lui Iurie Leancă, Marius. Tânăra nu prea a ajuns în vizorul presei, în comparaţie cu tatăl său.

În aprilie 2013, pe când era deputat al Partidului Democrat, Valeriu Guma a fost condamnat irevocabil în România la patru ani de închisoare cu executare. Instanţa a stabilit că el a încercat, cu ajutorul unor complici, să mituiască un funcţionar de rang înalt pentru a menţine privatizărea unei firme, la care era acţionar.

Guma a fost dat în urmărire internaţională şi risca să fie încătuşat, dacă părăsea teritoriul ţării. Deşi autorităţile de la Bucureşti au cerut executarea pedepsei în Republica Moldova, instanţele de la Chişinău l-au scutit de puşcărie pe Valeriu Guma.

Aici, judecătorii au decis suspendarea pedepsei, iar sentinţa a fost dictată de Ghenadie Pavliuc, care a recunoscut că este rudă prin afinitate cu fostul şef al Partidului Democrat, Marian Lupu. În urma acestui scandal, Valeriu Guma a renunţat la mandatul de deputat.

Recent, expertul economic Veaceslav Negruţa a dezvăluit că anume Guma a fost cel, care a dezactivat „butonul roşu” de la Centrul Naţional Anticorupţie, în perioada în care se furau bani din haznaua statului. Asta după ce şi fostul director adjunct al CNA, Cristina Ţărnă, a declarat că în perioada furtului miliardului s-a adoptat o lege, care permitea deblocarea oricărei sume din bănci, fără ca instituţiile să ştie despre acest lucru. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI