Semnal de alarmă de la ONU: Republica Moldova, în topul statelor care vor înregistra o SCĂDERE drastică a populaţiei până în 2050

Semnal de alarmă de la ONU: Republica Moldova, în topul statelor care vor înregistra o SCĂDERE drastică a populaţiei până în 2050
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 23.01.2018 15:10
Populaţia Republicii Moldova va scădea cu 19 la sută până în 2050, potrivit unui raport a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Ţara noastră, la fel ca şi România, se află în primele zece ţări din Europa de Est a căror populaţie va scădea cel mai mult până în anul 2050.

Raportul ONU arată populaţia Republicii Moldova va scădea până la 3,8 milioane, în 2050 se va reduce până la 3,2 milioane, iar în 2100 va ajunge până la 1,9 milioane.

Potrivit experţilor internaţionali, cu un nivel între 70 şi 71 de ani, Republica Moldova, Federaţia Rusă şi Ucraina au cea mai scăzută speranţă de viaţă din Europa.

Bulgaria conduce clasamentul acestor ţări din Europa de Est, cu o populaţie care va scădea cu 23% până în 2050. Topul este completat de Letonia, cu o scădere de 22%, Republica Moldova - cu 19%, Ucraina - cu 18%, Croaţia, Lituania şi România - cu 17%,

Între principalele cauze ale acestei scăderi considerabile a populaţiei în primele 10 ţări din clasament se numără ratele scăzute ale natalităţii. Acestea sunt situate între 1,3 şi 1,6. Prin comparaţie, în SUA, rata natalităţii este de 1,9.

O altă cauză este emigrarea. Milioane de oameni au părăsit Estul Europei pentru ţări din vestul continentului european în care nivelul de trai este mai ridicat.

La nivel global, populaţia va creşte până la aproximativ 10 miliarde de oameni, în parte datorită dublării numărului de locuitori ai Africii. Creşterea populaţiei la nivel global se va datora creşterii considerabile a numărului de locuitori în cinci dintre cele şase continente locuite ale Pământului.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI