Primele 3 rute de troleibuz şi-au reluat activitatea. Pe traseu au ieşit rutele nr. 22, nr. 24 şi nr. 25, însă acestea circulă conform unor itinerarii modificate şi mai scurte. Ruta nr. 25: Calea Ieşilor (Parcul „Alunelul”) - Gara Feroviară; Ruta nr. 24 - bd. Mircea cel Bătrân - bd. Renaşterii Naţionale („Circul”); Ruta nr. 25 - str. Ceucari - bd. Renaşterii Naţionale („Circul”).

De asemenea, pe traseu au ieşit deja unele rute de microbuz.

Potrivit informaţiilor, mai mulţi consumatori au fost reconectaţi la sistemul centralizat de încălzire.

UPDATE 11:40 // În municipiul Chişinău este în continuare situaţie excepţională. Potrivit autorităţilor, numărul copacilor doborâţi pe străzi şi în curţi depăşeşte cifra de 3 mii, iar pe teritoriul instituţiilor de învăţământ au fost rupţi peste 1000 de arbori.

Totodată, din cauza străzilor blocate de copacii căzuţi, rupturilor liniilor de curent electric, pilonilor prăbuşiţi şi condiţiilor meteo dificile, transportul public NU circulă nici la această oră, cu excepţia a cinci unităţi de transport de pe ruta de autobuz nr. 23 şi ruta de autobuz nr. 122.  

În continuare sunt blocate mai multe drumuri din capitală, inclusiv căi de acces spre localităţile suburbane. Cea mai afectată stradă din oraş este Munceşti. În teren sunt mobilizate toate echipele de intervenţie din cadrul serviciilor municipale, iar la lichidarea consecinţelor ninsorii intervin carabinierii şi Armata Naţională.

În mod prioritar, echipele de intervenţie vor acţiona la deblocarea străzilor principale şi a intrărilor în Chişinău:

a) Buiucani - str. Vasile Lupu - str. Tudor Vladimirescu (oraşul Durleşti, până la Uzina Chimică) - str. Ion Creangă - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt;
b) Râşcani - bd. Moscova - str. Kiev - bd. Renaşterii Naţionale - bd. Grigore Vieru - str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni;
c) Botanica - str. Munceşti (strada cea mai afectată din oraş);
d)  Centru - str. Vasile Alecsandri - şos. Hânceşti - str. Mioriţa - str. Gheorghe Asachi - str. Ismail;

În context, autorităţile municipale îndeamnă repetat locuitorii capitalei să rămână în case, să evite la maxim deplasările pe străzile oraşului, inclusiv pe trotuare, având în vedere pericolul prăbuşirii copacilor sau crengilor, dar şi căderea zăpezii de pe blocurile de locuinţă sau clădiri, să evite zonele unde observă fire electrice sau cabluri rupte şi să sesizeze autorităţile. Şoferii sunt îndemnaţi să evite parcarea maşinilor sub copaci.

Pentru a informa despre arbori doborâţi sau alte consecinţe ale vremii, cetăţenii sunt rugaţi să se adreseze la următoarele numere de telefon: 022-22-22-67; 022-22-26-04; 022-21-27-98, 901 şi 902.

7:42 // Dezastru în ţară. Ninsoarea care durează de două zile a rupt mii de copaci şi fire electrice, a pus la pământ zeci de piloni de electricitate şi a paralizat la propriu capitala.

Transportul public nu circulă din cauza că troleibuzele nici nu pot ieşi din parcurile auto, iar câteva care au reuşit să iasă au rămas imediat blocate din cauza drumurilor înzăpezite, a copacilor căzuţi şi a firelor electrice rupte.

Autorităţile municipale au anunţat situaţie excepţională în Chişinău şi îndeamnă oamenii să nu iasă din case astăzi, să evite orice deplasare pe jos sau cu automobilul, iar dacă şi o vor face să nu lase copiii fără supraveghere, mai ales în preajma arborilor, să parcheze automobilele în locuri sigure, la o distanţă cât mai mare de copaci. Totodată, oamenii sunt rugaţi să nu circule cu atomobilele pentru a lăsa mai mult loc echipelor de intervenţie.

„TOŢI SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ! Situaţia excepţională se extinde pe întreg municipiul Chişinău. Decizia de a rămâne acasă pentru toţi (copii şi maturi) este confirmată şi de Departamentul Situaţii Excepţionale al RM. Nu vă expuneţi riscului de a circula prin oraş! Ceea puteţi face este să acţionaţi pentru deszăpezire în preajma locuinţei şi pentru înlăturarea crengilor rupte până la primul drum public. Ninsoarea va continua pe parcursul acestei zilei şi se va opri în doua jumătate, ceea ce va permite depăşirea treptată a consecinţelor acestei calamităţi naturale. Serviciile vor acţiona în ordine pentru înălturarea arborilor prăbuşiţi, deblocarea principalelor artere, reconectarea la reţeaua electrică, restabilirea circulaţiei transportului public. Informaţi-vă vecinii, rudele, prietenii despre cele menţionate mai sus”, este mesajul transmis de primarul capitalei, Dorin Chirtoacă.

Situaţia la ora 6:00, potrivit autorităţilor:
- încă 400-500 de copaci prăbuşiţi şi 20 de piloni căzuţi;
- 60 de rupturi de fire electrice, 315 deconectări de la curentul electric, linii de contact ale troleibuzelor avariate;
- drumuri blocate în oraş (str. Munceşti, Bucureşti, V. Lupu, Gh. Asachi etc), precum şi drumurile spre suburbii;
- transportul public nu circulă din cauza arborilor prăbuşiţi şi a stratului de zăpadă, troleibuzele nu pot ieşi la linie, cu excepţia a 6 unităţi din parcul nr. 3, dar care s-au blocat în apropiere;
- autobuzele nu au putut ajunge in suburbii.

Foto: Maxim Chumash, Olea Beregoi, Pavel Novac