Conducerea unei companii din capitală, reţinută într-un dosar de spălare de bani

Conducerea unei companii din capitală, reţinută într-un dosar de spălare de bani
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 31.03.2017 10:04
Directorul, administratorul, şeful secţiei IT şi contabilul unei companii din capitală, specializate în importuri de mărfuri din China şi Turcia, au fost reţinuţi într-un dosar de spălare de bani. Conducerea companiei este bănuită de legalizarea unor venituri ilicite de zeci de milioane de lei prin intermediul offshore-urilor.

Astfel, s-a constatat că, reprezentanţii agentului economic, încercând să se eschiveze de la plata impozitelor şi taxelor vamale, prin utilizarea companiilor offshore controlate de ultimii şi coruperea funcţionarilor vamali, ar fi denaturat valoarea mărfurilor importate,  schimbând invoice-urile, eliberate de producător, până la intrarea în posturile vamale din Republica Moldova, în aşa mod prejudiciind bugetul de stat în proporţii deosebit de mari.

Acumulând mijloace băneşti din vânzarea mărfurilor importate fără acte sau cu indicarea preţului denaturat în facturi comerciale, factorii de decizie ai companiei ar fi convertit venitul necontabilizat în valută, urmărind scopul legalizării banilor.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 15 ani de închisoare. În prezent, cele patru persoane se află în custodia CNA pentru 72 de ore.

ULTIMELE ŞTIRI