Sute de profesori au protestat în faţa Parlamentului: „Nu mai putem tolera aşa atitudine faţă de munca noastră; Dacă va fi nevoie, vom sista procesul de studii”

Sute de profesori au protestat în faţa Parlamentului: „Nu mai putem tolera aşa atitudine faţă de munca noastră; Dacă va fi nevoie, vom sista procesul de studii”
Sursa: jurnal.md Foto: sindicate.md 23.03.2017 17:13
Aproximativ 2 mii de profesori au pichetat astăzi sediul  Parlamentului Republicii Moldova, cerând majorarea salariilor. Protestele au fost reluate după mai bine de două luni de negocieri cu Guvernul, timp în care principalele revendicări ale sindicaliştilor aşa şi nu au fost satisfăcute.

„Nu ne lăsăm până nu ni se vor majora salariile simţitor. Nu mai putem tolera aşa  atitudine faţă de munca pedagogică. Este dreptul nostru să ne indignăm şi să protestăm. Dacă va fi nevoie, vom sista procesul de studii!”, a declarat Dumitru Ivanov, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ).

 „Necesităţile pedagogilor trebuie satisfăcute prin fapte concrete, nu prin promisiuni. Pedagogii au avut de suferit în toţi anii de la independenţă încoace, fiind ignoraţi de către stat. Este o ruşine naţională ca aceştia şi familiile lor să îndure lipsuri. Cum pot oare profesorii să asigure un proces educaţional calitativ, dacă principala lor preocupare este cu ce să se întreţină pe sine şi pe membrii familiei lor? Cerem ca salariile pedagogilor să fie decente şi achitate la timp”, a enunţat Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Totodată, manifestanţii au adoptat o Declaraţie prin care cer îndeplinirea revendicărilor înaintate: egalarea salariului pentru categoria I de salarizare a RTU cu mărimea minimului de existenţă, începând cu 1 ianuarie 2017, majorarea cu 50 % a salariului de funcţie al personalului didactic şi ştiinţifico-didactic şi recalcularea anuală, necondiţionată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadraţi în câmpul muncii.

Acţiunea de protest va continua şi mâine, iar de această dată în faţa clădirii  Guvernului. Profesorii anunţă că dacă revendicările nu vor fi îndeplinite, atunci la începutul lui aprilie va fi organizat un marş de protest de amploare în centul capitalei.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI