Toate serviciile medicale din Republica Moldova s-au SCUMPIT oficial de câteva ori

Toate serviciile medicale din Republica Moldova s-au SCUMPIT oficial de câteva ori
Sursa: jurnal.md/e-sanatate.md Foto: shutterstock.com 20.02.2017 13:29
Serviciile medicale din Republica Moldova au devenit de câteva ori mai scumpe, unele de două ori, altele însă trei, cinci ori şi chiar mai mult. Asta după ce Catalogul tarifelor unice a fost modificat, informează Sănătate Info.

Fie că vorbim de consultaţia specialistului, tratarea unei carii, de realizarea unei ecografii, radiografii – toate au devenit mai scumpe.

De asemenea, s-au scumpit şi taxele pentru ziua pat. În afară de faptul că o zi de internare va costa mai mult, în preţ nu vor mai fi incluse alimentaţia şi medicamentele. Astfel, dacă  o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei şi nu 218, cum era până acum.

În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical - 446 de lei, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei şi nu 533, cum era până acum.

Intervenţiile devin şi ele mai scumpe, în funcţie de specificul lor. De exemplu, o intervenţie chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4.600 de lei în loc de 1.900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1.007 lei în loc de 82 de lei. Intervenţiile de îndepărtare a sânului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2.000 de lei în loc de 500 de lei.

Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigaţii de înaltă performanţă, care vor costa de la câteva mii de lei, până la câteva zeci de mii de lei.

Catalogul tarifelor unice nu a mai fost actualizat din anul 2011, iar managerii de spitale s-au plâns de nenumărate ori că preţurile sunt prea mici şi neadaptate necesităţilor. 


 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI