VIDEO

Zeci de persoane din mai multe ţări europene, printre care şi RM, arestate pentru spălare de bani

Zeci de persoane din mai multe ţări europene, printre care şi RM, arestate pentru spălare de bani
Sursa: jurnal.md Foto: newstalk1290.com 29.11.2017 22:14
Unii moldoveni şi-au găsit o ocupaţie nouă, care nu este însă inclusă în nomenclatorul profesiilor. Asta pentru simplul motiv că e ilegală. Este vorba despre „cărăuşii de bani”. Zeci de persoane din mai multe ţări europene, printre care şi Republica Moldova, au fost arestate în urma unei operaţiuni de amploare îndreptate împotriva spălării de bani. 

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism de la Bucureşti, la acţiunea internaţională împotriva cărăuşilor de bani, care a avut loc între 20 şi 24 noiembrie, au participat autorităţi din 26 de ţări ale lumii, majoritatea europene, inclusiv Republica Moldova, precum şi din Australia şi Statele Unite ale Americii.

În urma operaţiunii, pe teritoriul Europei au fost arestate 159 de persoane. Totodată, au fost identificaţi 59 de oameni care se ocupau de recrutarea infractorilor, dar şi 766 de cărăuşi de bani, 409 dintre aceştia au şi fost audiaţi.

Cărăuşii sunt folosiţi de diferite grupuri criminale organizate drept intermediari în activitatea de spălare a banilor, pentru a primi şi a transfera în conturi bancare fonduri obţinute în mod ilegal. Cu ajutorul băncilor participante şi al partenerilor din sectorul privat, au fost raportate 1.719 tranzacţii financiare, în care au fost implicaţi cărăuşi de bani.

Astfel, a fost adus un prejudiciu de aproximativ 31 de milioane de euro. DIICOT Bucureşti mai subliniază că 90 la sută din tranzacţiile financiare de mai sus au fost efectuate după obţinerea ilegală a unor sume de bani prin comiterea unor infracţiuni din sfera criminalităţii informatice.
De asemenea, a fost observată o creştere a tranzacţiilor ilegale cu monede virtuale Bitcoin, se mai spune în comunicatul DIICOT Bucureşti. Pe de altă parte, autorităţile de la Chişinău nu au oferit informaţii despre această operaţiune internaţională. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI