Reprezentanţii societăţii civile cer partenerilor de dezvoltare oprirea temporară a finanţării reformelor care nu produc rezultate

Reprezentanţii societăţii civile cer partenerilor de dezvoltare oprirea temporară a finanţării reformelor care nu produc rezultate
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 04.10.2017 07:44
Deşi acum trei ani, întreaga economie, dar şi societatea Republicii Moldova a fost zdruncinată de scandalurile legate de fraudele bancare şi schemele de spălări enorme de bani, autorităţile nu au realizat, deocamdată, nicio investigaţie credibilă în acest sens. Mai mult, acestea nici nu au informat în mod corespunzător societatea despre eforturile depuse pentru a aduce lumină în aceste dosare, susţin reprezentanţii mai multor organizaţii ale societăţii civile.
 
După încercarea nereuşită de a legaliza veniturile obţinute din aceste crime cu aşa-numita iniţiativă de amnistie fiscală, guvernarea actuală a schimbat sistemul electoral în propriul beneficiu, ignorând interesele întregii populaţii. Sfidând protestele paşnice, care au erupt în 2017, autorităţile moldoveneşti au recurs la persecuţie, intimidare şi minciuni – prin furnizarea de informaţii "oficiale" false şi încălcând drepturile fundamentale ale omului, în speţă - libertatea la întrunire paşnică şi libertatea de exprimare”, se arată în textul adresării.
 
Iar cât priveşte cazul şoferului de microbuz, care a fost reţinut în urma protestului din 17 septembrie:

Arestarea lui Alexei Alexeev este cel mai recent eveniment în această succesiune îngrijorătoare de acţiuni. Poliţia, politicienii care susţin guvernarea şi mass-media afiliată politic s-au implicat într-o campanie deschisă de dezinformare a populaţiei în ceea ce priveşte protestele desfăşurate în Chişinău şi au denigrat o persoană nevinovată. Afirmaţia, precum că A. Alexeev a încercat să intre în cordonul de poliţie cu microbuzul său este neîntemeiată. Camerele video care au captat scena din diverse direcţii pot confirma acest lucru. În pofida acestui fapt, A. Alexeev mai este încă în stare de arest. Măsura preventivă a fost modificată săptămâna trecută în arest la domiciliu, lucru ce nu diminuează din  nedreptatea a cărei victimă este această persoană
 
Astfel, reprezentanţii ONG-rilor susţin că: Asistăm la un regres în ceea ce priveşte reforma în sectorul justiţiei. După ce au fost consumate fonduri impunătoare donate sau împrumutate de la partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, guvernul reduce din transparenţă şi accesul la informaţie”.

Acum, pentru a supravieţui şi a menţine puterea, un guvern ilegitim şi nepopular aplică unicul instrument rămas – teama şi intimidarea.  Noi, subsemnaţii, reflectând o parte importantă a opiniei publice, am vorbit în mod repetat şi am condamnat aceste abuzuri”, se arată în adresare.
 
În acest sens, organizaţiile semnatare au solicitat partenerilor de dezvoltare să:
 
-          Oprească temporar finanţarea reformelor care nu produc rezultate palpabile şi durabile până în momentul în care acestea devin vizibile. Să sprijine acele domenii, în care există un astfel de angajament. Sprijinul financiar în orice sector trebuie să fie foarte clar condiţionat .
-          Pună în aplicare articolul 18 al Acordului de Asociere RM-UE în vederea investigării infracţiunilor financiare care au afectat Republica Moldova şi sistemele financiare ale UE acum trei ani. Să emită sancţiuni personale celor responsabili.
-          Menţină condamnarea deciziei de a schimba sistemul electoral, catalogând-o ca fiind antidemocratică şi cu repercusiuni grave asupra pluralismului de partide şi opinie.
-          Îndemne autorităţile actuale să readucă Republica Moldova pe făgaşul democratic şi să ţină responsabile autorităţile pentru angajamentele asumate anterior.
 
Organizaţii semnatare:
 

Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”
Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă
Centrul de Politici şi Reforme
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Institutul de Politici Publice
Transparency International Moldova
WatchDog.MD

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI