2,4 milioane lei pentru reabilitarea victimelor represiunilor politice

2,4 milioane lei pentru reabilitarea victimelor represiunilor politice
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 25.01.2017 16:09
Guvernul a decis alocarea mijloacelor financiare pentru achitarea compensaţiilor persoanelor care au fost supuse represiunilor politice. În total vor fi achitaţi peste 2,45 milioane lei pentru 16 beneficiari din 10 localităţi.
 
Aproximativ 251 de mii de lei din această sumă vor fi transferaţi pentru plata primei tranşe persoanelor din raioanele Anenii Noi, Edineţ şi Criuleni, cărora le-a fost stabilită compensaţia respectivă anul trecut.

Totodată, cea mai mare parte a sumei, 1,93 milioane de lei, reprezintă tranşa unică achitată persoanelor care au împlinit vârsta de 75 de ani din şase localităţi. Alte 300 de mii de lei vor fi direcţionaţi către plata titlurilor executorii în raionul Cahul şi municipiul Chişinău.
 
Anual, Guvernul achită compensaţii care acoperă valoarea averii confiscate, naţionalizate sau scoase în orice mod din posesia victimelor reabilitate ale represiunilor politice.

Potrivit cadrului legal, plata compensaţiilor poate fi efectuată pe o perioadă de până la trei ani, dacă valoarea bunurilor deposedate este mai mică de 200 mii de lei, şi pe o perioadă de până la cinci ani, dacă valoare bunurilor depăşeşte această sumă.
 
În bugetul de stat pentru 2017 sunt prevăzute mijloace financiare  în sumă de 13 milioane de lei pentru achitarea compensaţiilor victimelor politice. În 2016 în acest scop au fost achitate peste 13,6 milioane de lei, iar în 2015 - 20,7 milioane de lei.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI