Curtea s-a pronunţat ca urmare a sesizării unui fost şef adjunct al Secţiei achiziţii al Inspectoratului General de Poliţie. Acesta susţine că a fost concediat din cauza unor prevederi legale care încalcă Constituţia şi anume dreptul lui de a nu mărturisi împotriva sa, într-o anchetă de serviciu defectuoasă.
 
Curtea a reţinut că aceste prevederi afectează în mod clar dreptul angajatului la tăcere. Prin urmare, Curtea a considerat necesar să reitereze că dreptul la tăcere implică dreptul persoanei de a nu fi silită să mărturisească împotriva sa sau să-şi recunoască vinovăţia.

Astfel magistraţii au declarat neconstituţionale prevederile din Statutul disciplinar al poliţistului, aprobat printr-o Hotărâre a Guvernului în 2013, prin care angajatul este obligat să prezinte explicaţii scrise cu privire la încălcarea comisă, iar în cazul refuzului de a da explicaţii, persoana trebuia să motiveze în scris refuzul.
 
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării.