Oligarhul Vladimir Plahotniuc vrea să oficializeze dictatura în Republica Moldova şi să devină cu orice preţ prim-ministru până la alegerile prezidenţiale. Declaraţia a fost făcută de către liderul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, în cadrul evenimentului public cu genericul „Un an de la Marea Adunare Naţională: realizări şi provocări”. Potrivit lui Andrei Năstase, având în buzunar o majoritate parlamentară cumpărată şi o justiţie subordonată, Plahotniuc vrea să devină stăpân oficial, nu din umbră al Republicii Moldova. Liderul Platformei DA a subliniat că pentru a opri acest plan diabolic este nevoie de un preşedinte puternic, care va aplica valorile supreme - Constituţia şi voinţa populară în detrimentul unor hotărâri înguste de partid, bazate pe şantaj şi mită.

Următoarea ştire care a trezit interesul a peste 25 de mii de cititori este Expert de la Washington: Congresul SUA trebuie să aplice interdicţii de călătorie şi să îngheţe activele oligarhilor din RM implicaţi în „jaful secolului”

„Republica Moldova, un stat capturat de un cerc mic de oligarhi, care îi blochează dezvoltarea economică, are nevoie de ajutorul Occidentului în curăţirea sistemului bancar şi distrugerea sistematică a sistemului oligarhic care a devastat-o”, comentează expertul american Ariel Cohen, cercetător ştiinţific superior la Consiliul Atlantic din SUA, într-un articol intitulat „Moldova – câmpul de luptă corupt al unui nou Război Rece”, publicat de portalul american The Hill. Expertul îndeamnă guvernul american să-şi extindă investigaţiile în rândul politicienilor şi al oligarhilor din RM implicaţi în „jaful secolului”, iar ulterior, Congresul SUA să le aplice sancţiuni prin interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor.

Clasamentul acestei săptămâni continuă cu Plahotniuc, cel dispreţuit de popor! // Scrisoarea deschisă a lui Andrei Năstase, care a fost accesată tot de peste 25 de mii de ori.

Pe parcursul a cel puţin un an şi jumătate, am fost cel mai consecvent şi implacabil inamic al tău. Ai demonstrat capacitatea de a cumpăra şi corupe politicieni, bancheri, judecători, procurori, experţi, sociologi, jurnalişti, antreprenori, practic pe oricine care te poate confrunta, cel puţin teoretic, aici, în Moldova. Însă dragostea şi respectul oamenilor nu le-ai putut cumpăra, cu toţi banii din lume. Nu ai reuşit şi nu-ţi va reuşi vreodată să mă constrângi, cu bani, frică sau alte mijloace, să cedez din poziţii, să merg la înţelegeri cu tine şi să trădez lupta sfântă de eliberare din captivitatea ta a Republicii Moldova. Voi rămâne duşmanul tău pentru totdeauna şi sunt gata să lupt până la capăt împotriva dictaturii oligarhice „plahotniuciste”, scrie Andrei Năstase în scrisoare.

În TOP-ul celor mai citite materiale se află şi New Eastern Europe: Victoria unui candidat controlat de Plahotniuc la prezidenţiale va întoarce RM la autoritarism; Forţele politice noi sunt singura şansă spre schimbare

După 25 de ani de independenţă, Republica Moldova reprezintă un exemplu clasic al unei oligarhii post-sovietice. Ţara măcinată de sărăcie, corupţie şi criză demografică este condusă de un cerc restrâns de oameni, aflaţi în jurul oligarhului Vladimir Plahotniuc. Acesta controlează întreg aparatul de stat, sistemul justiţiei, iar în cazul în care candidatul său va câştiga alegerile prezidenţiale, Moldova se va întoarce la autoritarism. Situaţia poate fi schimbată doar dacă, la următoarele alegeri, cetăţenii vor alege forţe care nu au legături cu actuala clasă politică. Ştirea aceata a fost citită de peste 20 de mii de internauţi.
 
Tot cu pese 20 de mii de vizualizări este şi articolul Platon confirmă că Plahotniuc a furat acţiunile lui Victor Ţopa şi Viorel Ţopa; Avocat: „Platon nu-l poate ierta pentru că l-a pus să mintă despre anumite persoane”

Avocata lui Veaceslav Platon, Ana Ursachi, vine din nou cu dezvăluiri. „Din cele ce am auzit de la colegii mei din străinătate - Moldova va fi ajutată în multe investigaţii. De asemenea, că Plahotniuc vrea să corupă secţiile de grefă din cadrul CEDO. Sunt voci puternice care mi-au spus şi este o acuzaţie destul de gravă. Nu aduc ofensă Înaltei Curţi, dar spun ce mi s-a spus, ca să pună punct dosarelor care pot fi întoarse înapoi”, a declarat avocata aseară, în cadrul emisiunii „Interpol”, de la TV7.

Clasamentul acestei săptămâni continuă cu Vasile Năstase împreună cu alte două persoane s-au pomenit cu dosar penal după o întâlnire cu simpatizanţii Platformei DA la Cimişlia; „Este fabricat de Plahotniuc”

Vasile Năstase, unul dintre membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale, s-a pomenit cu dosar penal. Năstase împreună cu alte două persoane care au participat în iunie la o întrevedere cu simpatizanţii Platformei DA la Cimişlia au fost informaţi de Inspectoratul de Poliţie că sunt recunoscuţi în calitate de bănuiţi în cadrul unei anchete penale. Se întâmplă după ce angajatul portalului de ştiri Today.md Vadim Ungureanu a depus o plângere precum că ar fi fost agresat fizic în timpul evenimentului. Vasile Năstase susţine că dosarul este fabricat la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc şi intenţionează să sesizeze instituţiile internaţionale acreditate în Moldova. 

În TOP-ul celor mai citite materiale se află şi Ion Sturza, către Maia Sandu: „Ştiu că ai decis de mai mult timp să mergi de una singură în alegeri; Un sfat - contezi dacă faci alianţă cu Andrei Năstase” cu peste 17 mii de vizualizări.

Fostul premier Ion Sturza i-a adresat un mesaj public preşedintei PAS, Maia Sandu, în care vorbeşte despre campania electorală, care se anunţă una foarte dură, şi şansa forţelor antioligarhice să învingă sistemul. Sturza afirmă că Maia Sandu a decis demult să meargă singură la alegeri şi vine cu un sfat pentru preşedinta PAS. „Contezi dacă faci alianţă cu Andrei Năstase”, îi spune fostul premier. „Dragă Maia, ştiu că ai decis de mai demult timp să mergi de una singură în alegeri... Ştiu, consideri că vei trece la pas în turul doi, iar de acolo rămâne doar o jumătate de pas până la râvnitul fotoliu. Căci aşa spun sondajele domnului Plahotniuc, iar el este om de cuvânt, i-a promis doamnei Nuland că Moldova va rămâne fără de comunişti şi va avea un preşedinte pro-occidental, ales de tot „poporul”. Cine, dacă nu domnia voastră, se încadrează perfect în acest profil de american dream?! Deşi tot cunosc că mă consideri un tip cu un trecut dubios de la care miroase a Panama Papers, îmi permit să-ţi dau un sfat public: contezi, dacă faci alianţă cu Andrei Năstase. Separat, moldovenii vor uita de voi până la Anul Nou”, spune Ion Sturza.

Cu peste 14 mii de vizualizări, următorul articol în TOP este Andrei Năstase şi Maia Sandu rămân pe poziţii privind desemnarea candidatului comun la prezidenţiale; „Angajamentul nostru este în vigoare”

Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi-au reiterat poziţia faţă de desemnarea candidatului comun la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. Acest lucru a fost reconfirmat în cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV. „Personal am venit cu ideea unificării eforturilor şi a conjugării eforturilor mai multor partide, am dat şi exemplul Iugoslaviei şi ştim foarte bine, era şi acolo regimul Milosevic, care a fost doborât doar după ce societatea fărâmiţată a ajuns să se consolideze”, a spus liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Maşinaţiile bancare din 2014, descrise cu lux de amănunte de Platon: Cum BNM a scos de flori de cuc 20 de milioane $ din rezervele naţionale este ultima ştire din clasament cu peste 10 mii de accesări.

Din mărturiile făcute de Platon în cadrul şedinţei de pe 7 septembrie şi publicate de Newsmaker, rezultă că valoarea tranzacţiei în care acesta este acuzat este mai mare de 48 de milioane de dolari şi că, în realitate, „afacerea” a costat 75 de milioane de dolari. „Unde s-au pierdut restul banilor? Păi din restul banilor au fost cumpărate acţiunile Victoriabank!”, a declarat Platon. Or, în prima jumătate a lui noiembrie 2013, circa 40% din acţiunile Victoriabank au fost cumpărate de firma offshore Insidown înregistrată în Cipru. Acţiunile au fost achiziţionate de la acţionari în spatele cărora, potrivit preşedintei Victoriabank, Natalia Politov-Cangaş, se afla Veaceslav Platon. Pe site-ul băncii, proprietar final al Insidown figurează preşedintele grupului de companii „Arsenal”, domiciliul căruia a fost percheziţionat în legătură cu un dosar de contrabandă cu alcool chiar a doua zi după arestarea lui Platon la Kiev. „Serghei Lobanov asigură că a cumpărat acţiunile Victoriabank de la Ilan Shor”, au declarat anterior pentru NM surse de pe piaţa financiară.