Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de ieri, în gospodăria socrilor lui Sergiu Cebotari din satul Soltăneşti, raionul Nisporeni. Oamenii spun că zece poliţişti au dat buzna în casă şi au început să răscolească peste tot fără ca să le explice exact ce caută.

De fapt, explică avocatul Ana Ursachi, poliţiştii au percheziţionat gospodăria socrilor lui Sergiu Cebotari, în baza unei plângeri a unui bărbat care a reclamat dreptul de proprietate asupra unui tractor. Anchetatorii nu ar fi prezentat, însă, niciun act care să demonstreze că bunul i-a aparţinut vreodată reclamantului şi nici vreun document care să arate legătura dintre acesta şi familia socrilor lui Sergiu Cebotari.

„În baza la o totală incapacitate de a se răfui cu Sergiu Cebotari a fost ridicat tractorul. Este o chestie foarte amuzantă dacă nu ar fi tristă şi nu ar reprezenta această represivă continuă asupra tânărului care a hotărât să devină un martor în cazul Poştei Moldovei şi contrabanda cu anabolizante.  Hărţuirea familiei Cebotari continuă, ea s-a transferat deja pe părinţii soţiei. Am asistat cu toţii la o comedie de prost gust, care a venit să perturbe dreptul de proprietate, liniştea şi securitatea unor gospodari, doar pentru că procuratura Nisporeni s-a supărat că l-a pierdut pe Sergiu din arest”, a declarat Ana Ursachi.

Poliţiştii prezenţi la faţa locului nu au putut explica prea multe.

Amintim că, fostul şef al Serviciului Control financiar şi audit intern al „Poştei Moldovei” Sergiu Cebotari a fost reţinut pe 29 iulie, chiar în ziua în care a expirat termenul de activitate a comisiei speciale de anchetă, care urma să prezinte un raport în Parlament privind ilegalităţile de la Poşta Moldovei.

Comisia a fost formată, după ce Cebotari a declarat pentru Jurnal TV că zeci de colete cu substanţe interzise sunt trimise zilnic prin intermediul întreprinderii de stat în ţări din Uniunea Europeană şi în Statele Unite. Fostul angajat al Poştei susţinea că şefii companiei ar proteja afacerea ilegală. Cei vizaţi au respins însă acuzaţiile.

Iniţial, Sergiu Cebotari a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de comiterea a patru infracţiuni, printre care delapidarea averii străine şi folosirea muncii forţate. Recent, a fost eliberat de judecătorii de la Curtea de Apel. Sergiu Cebotari se declară nevinovat şi spune că dosarul său este fabricat.