Pompierii supun verificărilor tehnica de recoltare. În mare parte, atenţia inspectorilor este orientată pentru verificarea mijloacelor primare de intervenţie în caz de incendii, dotarea combinelor cu inventar necesar, dar şi executarea izolării lanurilor faţă de drumuri, păduri şi căii ferate, prin fâşii arate.

În timpul verificărilor, pompierii îndeamnă oamenii implicaţi în recoltarea grânelor să nu admită utilizarea focului în nemijlocită apropiere de masivele cu cereale şi să evite fumatul în preajma lanurilor.

Mai mult, se interzice alimentarea şi reparaţia tehnicii pe suprafeţele cu roadă, pentru a evita aprinderea şi extinderea focului. Totodată, specialiştii interzic arderea resturi vegetale pe câmp.

Conform informaţiilor Serviciului Situaţiilor Excepţionale, campania de recoltare a cerealelor a început în 29 de raioane din ţară. În total, în Republica Moldova urmează a fi recoltate peste 100 de mii de hectare de cereale.

În 2015, în perioada secerişului au avut loc şase incendii, fiind compromise mai multe hectare de roadă, în localităţi din raioanele Cimişlia, Râşcani, Comrat şi Leova.