Potrivit documentului propus de Ministerul Justiţiei, „legea va fi aplicată condiţionat şi exclusiv faţă de persoanele bănuite, învinuite şi inculpate care manifestă căinţă activă în cadrul procesului penal, iar pentru persoanele condamnate – dacă sunt caracterizate pozitiv în perioada detenţie şi sunt evaluate psihologic ca fiind persoane care reprezintă risc de recidivă mediu sau redus”.

„Căinţa activă a persoanei se determină potrivit articolului 57 din Codul Penal, fără a ţine cont de criteriul gravităţii faptei comise”, se spune în proiectul de lege.

Iată care sunt prevederile articolului 57 „Liberarea de răspundere penală în legătură cu căinţa activă: 

(1) Persoana care pentru prima oară a săvârşit o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă poate fi liberată de răspundere penală dacă ea, după săvârşirea infracţiunii, s-a autodenunţat de bună voie, a contribuit activ la descoperirea acesteia, a compensat valoarea daunei materiale cauzate sau, în alt mod, a reparat prejudiciul pricinuit de infracţiune.
(2) Persoana care, în condiţiile alin.(1), a săvârşit o infracţiune de altă categorie poate fi liberată de răspundere penală numai în cazurile prevăzute la articolele corespunzătoare din Partea specială a prezentului cod.

Totodată, în cazul persoanei amnistiate, procesul penal încetează la faza de urmărire penală sau la cea de judecare, dacă infracţiunea săvârşită nu prevede o pedeapsă mai aspră decât pedeapsa cu închisoare pe un termen de 7 ani. Nu vor fi amnistiaţi deţinuţii care au comis infracţiuni grave.

În cadrul dezbaterilor, deputaţii socialişti au declarat că prin această iniţiativă legislativă se urmăreşte de fapt eliberarea primarului de Orhei Ilan Shor. Acesta a fost reţinut acum o lună şi este cercetat în calitate de învinuit într-un dosar de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani.

 „Sunt discuţii că această iniţiativă este îndreptată nu pentru a elibera 1700 de deţinuţi, dar pentru a elibera o persoană vestită, primarul oraşului Orhei, Ilan Shor, învinuit de infracţiuni de delapidare. Va cădea sub prevederile legii amnistiei pentru a fi eliberat sau nu?”, l-a întrebat pe viceministrul Justiţiei deputatul PSRM, Vasile Bolea.

„Chiar dacă am fost atenţionat că risc să fiu criticat pentru că faptele incriminate şi nu pot răspunde, pot să vă asigur cu certitudine că proiectul nu are nicio legătură cu o persoană concretă. Foarte des la noi în politică se conduce după vorba „odna babka skazala”. Dacă pretindem că suntem persoane responsabile, trebuie să operăm cu fapte concrete”, a explicat viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu.

Socialiştii au insistat ca responsabilul de la Guvern să spună dacă faptele pentru care Shor este cercetat cad sub incidenţa legii amnistiei, fapt care l-a scos din sărite pe Nicolae Eşanu.

„Să facem legea în dependenţă dacă nimereşte sau nu Shor este o eroare fundamentală. E foarte trist că avem o asemenea cultură juridică joasă. Discutăm faptul, dacă este vizat Shor nu cunosc. Nici nu am dreptul să mă interesez. Dacă vom continua să discutăm despre asta şi ulterior să votăm legea în dependenţă de ce este acuzat Shor, acesta va avea dreptul să se adreseze la Curtea Europeană şi să invoce un tratament discriminatoriu.

Potrivit proiectului de lege, persoanele eliberate din detenţie beneficiază de o indemnizaţie unică în mărime de 75% din salariul mediu lunar pe economie din anul precedent. Astfel, din bugetul de stat vor fi alocate 5,7 milioane de lei pentru indemnizaţiile de eliberare.

În prezent, în Republica Moldova se află în detenţie 8200 de persoane, dintre care 2 mii arestaţi preventiv.