Decizia a fost luată de membrii Comisiei Naţionale de Integritate, care au examinat astăzi rezultatele controlului privind încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2015 admise de Mariana Pitic şi de Vadim Brînzaniuc.

„În ambele cazuri membrii Comisiei s-au pronunţat pentru clasarea cauzelor respective, în legătură cu lipsa încălcării intenţionate a regimului juridic sus-menţionat”, se spune în comunicatul emis de CNI.

Proaspăt promovata la Curtea Supremă de Justiţie, Mariana Pitic, ajunsese în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate la sfârşitul lunii aprilie curent, fiind suspectată de încălcarea regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii. Asta după ce Ziarul de Gardă a scris că magistrata locuieşte într-o casă luxoasă din suburbia capitalei. Doar valoarea cadastrală a imobilului de aproape 300 de metri pătraţi, amplasat pe un teren de 13 ari, depăşeşte 1,2 milioane de lei. Asta în condiţiile în care veniturile declarate de magistrată în ultimii trei ani sunt de numai 300 de mii de lei.

În plus, judecătoarea conduce o maşină marca Porsche, care costă zeci de mii de euro. Nici locuinţa de lux şi nici automobilul nu au fost indicate în declaraţia pentru venituri şi proprietăţi a Marianei Pitic. Mai mult, angajaţii CNI stabiliseră, în urma unor verificări prealabile, că magistrata nu a declarat nici un apartament de 104 metri pătraţi din capitală.

În cazul în care CNI ar fi constatat că Mariana Pitic a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor, magistrata ar fi fost nevoită să achite o amendă de până la 12 mii de lei sau chiar să stea un an după gratii. 

În privinţa purtătorului de cuvânt al Primăriei, Vadim Brînzaniuc, CNI a iniţiat controlul pe 12 mai, funcţionarul fiind suspectat că nu şi-a declarat toată averea. CNI se autosesizase în urma investigaţiei portalului Anticorupţie.md, care a scos la iveală că, timp de doi ani, Brînzaniuc şi-a construit o casă de lux în sectorul Râşcani al capitalei, care potrivit unei evaluări cadastrale costă peste 1,5 milioane de lei.

Acesta mai deţine două maşini, o Skoda Superb şi un Land Rover. Cu toate acestea, în 2013, Brînzaniuc a primit din bugetul municipal peste 72 de mii de lei drept ajutor material. De menţionat că până în 2009, funcţionarul nu avea nicio locuinţă, ci doar un teren pomicol la Truşeni şi un BMW din 2002. Vadim Brînzaniuc a declarat anterior că banii pentru locuinţă i-a câştigat împreună cu familia sa.