Reprezentanţii Asociaţiei Restaurantelor şi cei ai asociaţiei fumătorilor cer autorităţilor să li se permită amenajarea unor spaţii speciale pentru fumători, motivând că din cauza prevederii ar pierde clienţi, iar cei ai fumătorilor – că nu ar avea spaţii unde să fumeze şi astfel ar fi discriminaţi în raport cu nefumătorii, scrie e-sanatate.md.

Cei care sunt pentru modificarea legii cer în mod special să li se permită amenajarea unor spaţii speciale pentru fumători sau instalarea unor cabine pentru aceştia, invocând că zece metri de la intrarea în local e prea mult ca să se poată conforma legii.

„De când a intrat în vigoare Legea, localul întâmpină probleme. Majoritatea cafenelelor şi restaurantelor se află la etajul patru şi 16 al întreprinderii. Oamenilor le este practic imposibil şi deranjant să coboare să fumeze unde este permis. Aceasta aduce mari pierderi întreprinderilor, deoarece antreprenorii au investit bani pentru a deschide aceste localuri, iar acum ei pot da faliment din cauza ca se interzice fumatul. Rugămintea noastră este ca pentru anumite localuri să se facă excepţii şi să se permită fumatul”, a declarat Ala Iavnaia, reprezentantul unei companii care oferă spaţii în chirie pentru mai multe localuri din Chişinău.

„Timp de o lună veniturile cafenelelor unde activez au scăzut de patru ori. Deputaţii nu întreabă ce venituri vor fi sau ce salariu vom oferi angajaţilor întreprinderii. Cum să lucrăm mai departe?”, a întrebat alt reprezentant al localurilor.

„Legea este foarte bună, dar foarte dură. Deseori intrăm în conflict cu clienţii care credeau că după 31 mai nu se va permite fumatul doar în local, dar se va putea afară. Promovarea acestei politici publice de sănătate a fost doar parţială. Fumătorii de ţigări electronice şi narghilea abia aproape de 31 mai au aflat de chestia asta. Atât timp cât se fac legi bune, dar greu de implementat, ar trebui ca acestea să intre în vigoare treptat. De ce mărirea accizelor la ţigări este prevăzută până în 2020? Aceasta ar fi trebuit să fie prima măsură pentru combaterea fumatului în rândul adolescenţilor”, a declarat şi Aneta Zasaviţchi, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor „MĂR”.

„Acum, lucrurile merg bine, pentru că avem spaţiu, terasă. La iarnă însă nu le vom avea. Cred că va fi nevoie de modificarea legii, pentru a se permite crearea locurilor special amenajate pentru fumat”, a adăugat şi Călin Vieru, proprietarul unui alt local din Capitală.

În replică susţinătorii interzicerii fumatului afirmă că problemele celor care se declară împotrivă sunt mărunte şi legea chiar dacă ar trebui modificată, atunci ar trebui să conţină restricţii şi mai mari şi mai dure.

Referindu-se la cabinele speciale pentru fumători, expertul în sănătate, Ghenadie Ţurcanu, a declarat că o atare decizie din partea autorităţilor ar discrimina proprietarii de localuri.

„Toate ţările care au mers pe calea creării cabinelor au demonstrat că aceasta produce o inegalitate între antreprenori. Asta, deoarece crearea lor şi-o pot permite doar cei care sunt foarte bogaţi, iar Moldova trebuie să dezvolte micul business şi cel mijlociu, care nu are atâţia bani pentru a-şi procura aşa cabine costisitoare. Astfel, unii vor monopoliza piaţa locurilor de fumat în interior. În Canada, de exemplu, există o lege care interzice aceste cabine. Unica soluţie este să fumezi în aer liber, deoarece doar aşa fumul se dispersează. Spania, singura ţară din Europa care a modificat Legea ca să permită cabinele date, peste un an a revenit la ce a fost iniţial şi le-a interzis”, a declarat Ghenadie Ţurcanu.

Autorităţile prezente la discuţie au spus că toate nemulţumirile şi cerinţe vor fi examinate, iar ulterior vor veni cu un răspuns. Viceministrul Sănătăţii, Aliona Serbulenco, a ţinut să precizeze însă că Legea Antitutun este atât pentru protecţia fumătorilor, cât şi nefumătorilor.