Potrivit şefei Centrului de Cercetări Demografice de la Chişinău, Olga Gagauz, emigrarea are actualmente un alt caracter, pentru că pleacă cetăţenii care au salarii destul de bune, dar care sunt nesatisfăcuţi de instabilitatea socio-economică. 

„Republica Moldova deja a pierdut un potenţial demografic foarte mare. Peste 600.000 de cetăţeni s-au stabilit permanent peste hotare. Migraţia de muncă s-a transformat în migraţie definitivă. Probabil că aceste persoane nu se vor mai întoarce înapoi în ţară, deja multe familii s-au reintegrat, copiii s-au integrat în instituţiile de învăţământ de acolo. Este o pierdere demografică foarte mare şi aceasta va contribui la aprofundarea declinului demografic, la scăderea şi îmbătrânirea populaţiei. Din punct de vedere socio-economic, cel mai important efect este că noi pierdem populaţia tânără, aptă de muncă, bine pregătită, care va contribui la creşterea economiilor europene şi nu a noastră”, a declarat funcţionara, pentru Deutsche Welle.

Dacă cu 10 ani în urmă moldovenilor le era greu să plece şi să îşi găsească un job în Europa, situaţia s-a complicat şi mai tare din cauza crizei migranţilor, care a afectat întreaga Uniune Europeană. Cetăţenii veniţi din zonele afectate de război au creat o concurenţă acerbă, atât pe piaţa muncii, cât şi în cazul cererilor de azil. Astfel, potrivit oficialilor de la Berlin, în primul trimestru al lui 2016, 1347 de moldoveni au cerut azil în Germania, iar în 2015 – 2 498. Potrivit unor experţi germani, moldovenii nu au nici o şansă să obţină azil, pentru că Republica Moldova este inclusă în lista ţărilor cu grad stabil de securitate.

„În pofida promisiunilor făcute de actuala guvernare, tot mai mulţi moldoveni continuă să îşi dorească un trai în altă ţară, iar dezamăgirea faţă de clasa politică, care a promis în 2009 că va duce ţara în Uniunea Europeană, este şi mai mare. În lipsa unor politici sociale concrete şi alimentată de criza economică provocată de frauda bancară, situaţia cetăţenilor rămaşi acasă devine imprevizibilă, iar Republica Moldova seamănă cu o corabie de migranţi în derivă”, scrie DW.

Dacă la sfârşitul anilor ’80 Republica Moldova avea o populaţie de aproximativ 4,5 milioane de oameni, în 2016, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în ţară trăiesc puţin peste 3,5 milioane de persoane. Totuşi este greu de spus care este populaţia reală a ţării, mai ales că autorităţile ezită să facă publice datele recensământului din 2014.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.