„Moldova este un stat multietnic şi multilingv care în ultimii ani a făcut eforturi considerabile  pentru a recunoaşte şi a promova drepturile minorităţilor. Cu toate acestea, statul se confruntă cu provocări legate de gestionarea diversităţii sale, care solicită atenţie şi intervenţii orientate nemijlocit spre soluţionarea lor”, a spus expertul.

„Consider că protecţia şi promovarea drepturilor minorităţilor este cheia spre atingerea stabilităţii sociale şi politice într-o societate diversă, aşa cum este Republica Moldova", a adăugat ea. 
   
Izsák-Ndiaye, care va vizita Republica Moldova la invitaţia Guvernului, va vizita atât Chişinăul, cât şi localităţile ţării în care sunt stabilite populaţii minoritare, inclusiv Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, Bălţi, Edineţ, Orhei, Soroca, Taraclia, precum şi regiunea transnistreană. 
 
Pe parcursul vizitei sale de zece zile, expertul privind drepturile omului va avea întrevederi cu un număr vast de actori, printre care reprezentanţi ai autorităţilor statului şi reprezentanţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, actori ai societăţii civile şi  membri ai comunităţilor minoritare, pentru a auzi direct de la ei despre problemele şi preocupările lor.

„Această vizită este o oportunitate deosebită de a interacţiona cu reprezentanţii Guvernului şi societatea civilă în cadrul unui dialog constructiv orientat spre identificarea provocărilor curente şi a bunelor practici pentru a asigura drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor”, a subliniat ea.

În urma vizitei, Raportorul Special va prezenta constatările sale preliminare în cadrul conferinţei de presă care va fi susţinută  pe data  29 iunie 2016.

Izsák-Ndiaye va prezenta raportul final referitor la misiunea sa în Moldova în cadrul sesiunii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului din Martie 2017.