Profesorii mai declară că nu şi-au primit salariile, iar elevii din clasa a 9-a au fost intimidaţi în timpul examenelor.

„Noi, părinţii şi profesorii ne-am săturat de acest conflict. Vrem pace şi linişte. În pofida faptului că pe 2 iunie, reprezentanţii ministerului Educaţiei şi Direcţiei Educaţiei Tineret şi Sport au forţat uşa cabinetului directorului şi i-au asigurat locul de muncă doamnei Rodica Guţu, conflictul nu a fost epuizat. Mai mult, acest conflict riscă să ia amploare odată cu abuzurile şi presiunile Ministerului Educaţiei asupra cadrelor didactice, cât şi asupra elevilor, pentru moment asupra celor din clasa a 9-a, care au avut procesul de examinare”, a declarat Evelina Parasca, reprezentantul grupului de iniţiativă al părinţilor.

„La întrebarea vizavi de ce a întreprins pentru a soluţiona conflictul de la Dante Alighieri, doamna Fusu a spus forte ferm că unii pedagogi sunt nemulţumiţi de rezultatele concursului. Dacă dumneaei nu ştie, termenul unii se referă la minoritate, or acţiunile profesorilor au demonstrat că nu este vorba despre o minoritate. Mai mult, toată lumea a fost implicată cu trup şi suflet în această problemă. Şi încearcă să ne arate din deget precum că unii cetăţeni nu se supun legilor şi dau dovadă de nesupunere civică. Bine că cunoaşte acest termen, poate să o informăm despre sensul acestui termen de nesupunere civică, care presupune o formă de protest faţă de nişte ilegalităţi la care se recurge în statele cu o democraţie slab dezvoltată în care legea este, dar nu funcţionează. De asta 106 oameni pleacă din ţară sau Corina Fusu îşi doreşte ca cel de-al 107-lea să fie un profesor”, a menţionat Natalia Diacenco, profesoară de istorie.

Totodată, Natalia Diacenco spune că profesorii şi părinţii nu au avut nicio discuţie cu ministrul Educaţiei în privinţa acestui conflict, chiar dacă aceasta spune contrariul, precizează profesoara. Şi părinţii spun că nu au avut nicio întâlnire cu ministrul Educaţiei: „Noi nu ne-am întâlnit niciodată cu Corina Fusu”, a spus Evelina Parasca.

„Doamna Fusu spune că m-am întâlnit personal cu doamna Guţu. Deci, noi muritorii de rând nu am avut acces personal să ne întâlnim cu doamna ministru ori noi nu avem înalţi viziri pe la poartă ca să ne facă trecerea către dumneaei. Cum puteţi să spuneţi că vă este ruşine de comportamentul unor profesori, fără a vă întâlni cu ei? Unui ministru să-i fie ruşine cu câţiva dintre profesori este un lucru infim pe lângă faptul că majorităţii profesorilor le este ruşine cu ministrul lor”, a mai afirmat Natalia Diacenco.

„Ministrul Educaţiei ar trebui să se mândrească cu pedagogi care se hrănesc din entuziasm şi nu din salariu, acei pedagogi care fac o pregătire atât de bună a elevilor, încât imaginea acestei pregătiri este şi în afara ţării. Poate ar trebui să nu ne supunem ministrului Educaţiei din Moldova, dar ar trebui să ne supunem miniştrilor Educaţiei din Italia, Irlanda, Canada, America”, a adăugat Violeta Botnari, profesoară de limba italiană.

Totodată, pedagogii de la „Dante Alighieri” spun că ministrul Educaţiei, Corina Fusu, are o atitudine părtinitoare în acest conflict: „Dumneaei singură a spus de care parte a baricadei este. Ea a felicitat-o pe Rodica Guţu, care a luptat pe baricade, acolo au fost lupte pe baricade”, a explicat profesoara de istorie.

„Orice director din municipiu ar face ordine dacă ar avea un jurist al Direcţiei Generale de Învăţământ, în toată ziua asistent în birou. Dumneaei a fost întotdeauna însoţită de juriştii de la Direcţia Generală de Învăţământ. Dumneaei nu face nicio acţiune fără sfatul acestora. Câţi din directorii din municipiu beneficiază atât de mult de susţinerea unui jurist?”, a punctat Diacenco.

Ea mai spune că profesorii de la Liceul „Dante Alighieri” nu au primit salariul de trei luni din motiv că nu a fost acces la ştampila din cabinetul directorului. „Amintesc şi despre neplata salariului care nici până astăzi nu este. Deci neplata salariului s-a făcut, zice doamna ministru, deoarece nu a fost acces la ştampilă. Îmi este interesant cu ce ştampilă s-a salarizat doamna Rodica Guţu pe durata acestor trei luni. Dacă vorbim de concursul bine meritat este o vrăjeală, dacă vorbim despre salarii tot este o vrăjeală”.

În context, Evelina Parasca a anunţat că părinţii şi profesorii de la Liceul „Dante Alighieri” cer demisia Corinei Fusu: „Am iniţiat şi o petiţie online: Demisia Corinei Fusu - un început de schimbare în ţară; Când o directoare vine în funcţie datorită relaţiile sale şi nu este interesată de emoţiile oamenilor cu care urmează să muncească, ea trebuie să-şi dea demisia; Revendicăm organizarea unui concurs transparent şi echitabil; Vrem pace şi linişte”.

Amintim că acum aproximativ doi ani, în urma unui concurs organizat de Ministerul Educaţiei, a fost ales un nou director al Liceului „Dante Alighieri” din capitală. În vara anului trecut, profesorii au contestat decizia de numire a Rodicăi Guţu, dar Curtea Supremă de Justiţie i-a dat câştig de cauză noului administrator. 

La Liceul „Dante Alighieri” au fost organizate mai multe proteste, unde sute de părinţii şi pedagogii au cerut demisia necondiţionată a directorului Rodica Guţu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.