Fondatoarea şi directoarea de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi consideră totuşi că această lege este ciopârţită şi necesită ajustări considerabile.

„Avem efectiv trei ani de când funcţionează această lege, ea este cam ciopârţită şi necesită îmbunătăţiri. Trebuie să lucrăm la perfectarea cadrului legal, aşa încât persoana care a fost discriminată să poate acţiona mai simplu. Trebuie să luptăm la nivel de politici, practici, curricule şcolare, curricule de instruire a sectorului privat”, a declarat Hriptievschi, menţionând că obligaţia de a nediscrimina aparţine nu doar Consiliului, dar trebuie să fie prevăzută în legislaţie pentru toţi funcţionarii publici.

„Persoane cu dizabilităţi sunt impuse să trăiască cu o pensie de o mie de lei în condiţia în care au nevoi suplimentare. Aceste persoane sunt apte de muncă. Nu am putut să înţeleg de ce statul limitează dreptul la carieră, oferindu-le o pensie mizeră şi condamnându-le la o viaţă mizerabilă. Mediul privat şi public este reticent la angajarea persoanelor cu dizabilităţi”, consideră reprezentatul Promo-Lex, Olga Manole, care a prezentat câteva exemple de discriminare.

„Sunteţi la cumpărături, sunteţi o doamnă de 30-35 de ani, aveţi o geacă neagră şi sunteţi brunetă, la un moment dat se apropie poliţiştii şi vă roagă să mergeţi la secţia de poliţie deoarece aţi fi comis un furt. În aşa mod o femeie a fost reţinută într-un centru comercial, doar pentru că e de etnie romă, cu toate că nu a comis nici un furt”, a mărturisit Olga Manole.

De asemenea, reprezentanţii ONG-urilor din domeniu consideră că această lege este vitală pentru combaterea discriminării şi oferă un instrument real pentru apărarea drepturilor persoanelor social vulnerabile. Subliniind că legea 121 vine să apere valoarea centrală şi anume demnitate umană.

În curând va fi pornită şi o campanie pe reţelele de socializare prin care va fi promovată legea egalităţii, unde se va folosi hashtagul #leagea121epentrutoţi. „Ideea campaniei e de a comunica că legea se referă nu doar la un grup sau minoritate, dar vizează pe fiecare om care se află pe teritoriul RM. Aici putem vorbi de discriminarea străinilor, refugiaţilor, apatrizilor. Legea este absolut pentru toţi oamenii”, a declarat preşedintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, Ian Feldman.