Igor Guja s-a angajat la ANTA în ianuarie 2014, iar în 2015, potrivit declaraţiei de avere, şi-a achiziţionat un apartament în Chişinău. Locuinţa are o suprafaţă de 94,8 m.p. şi o valoare de 620 361 lei. Această sumă depăşeşte venitul anual declarat pentru 2014, de 436 813 lei.

Solicitat de Moldova Curată, Igor Guja a declarat că apartamentul şi l-a achiziţionat din salariul de la ANTA, despre care a subliniat că a fost unul mare. El a explicat diferenţa dintre costul apartamentului şi veniturile sale prin faptul că a acumulat banii necesari pe parcursul mai multor ani, inclusiv cu ajutorul părinţilor. „L-am cumpărat după 10 ani de activitate în diferite funcţii”, a subliniat Igor Guja. El a mai declarat că apartamentul se află în Chişinău, pe strada Petru Rareş, în sectorul Râşcani. „Eu din 2005 mi-am prezentat declaraţiile de avere, fiind ofiţer CNA”, a ţinut să precizeze directorul interimar al DIP.

Întrebat de ce şi-a schimbat domeniul de activitate, Igor Guja a declarat că la ANTA a venit un alt conducător, cu alte viziuni şi de aceea a plecat. ”Nu spun că sunt răi sau buni, dar mie îmi place când am autonomie, ca să fac lucruri frumoase şi cred că am reuşit. Puteţi să întrebaţi angajaţii ANTA ce rezultate au fost atunci”, a menţionat Igor Guja. La DIP spune că are acum un salariu cu mult mai mic şi că a renunţat la funcţia de la ANTA pentru că vrea să lucreze în echipă. ”Pentru mine contează cariera, nu sunt căsătorit şi vreau să am rezultate”, a adăugat Igor Guja.

Guja l-a urmat pe Cebotari

Cariera profesională a lui Igor Guja pare să fie strâns legată de cea a actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari. În perioada în care ultimul deţinea funcţia de ministru adjunct al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Igor Guja a fost avansat în mai multe funcţii de conducere la ANTA, agenţie subordonată acestui minister, într-un timp relativ scurt.

În ianuarie 2014 a fost numit vice-director la ANTA, în noiembrie 2014 a devenit director adjunct, în aprilie 2015 - director interimar, iar în luna mai a fost numit director cu drepturi depline. În această funcţie s-a aflat până în august 2015, iar în octombrie a fost numit director adjunct la DIP, la câteva luni după ce Vladimir Cebotari fusese numit Ministru al Justiţiei.

Menţionăm că Vladimir Cebotari a fost vice-ministru al transporturilor în perioada iunie 2013 – aprilie 2015, după care a fost numit director la CFM, iar în vara aceluiaşi an a devenit ministrul al Justiţiei.

Guja: “Dacă ne urmăriţi pe Facebook, veţi vedea că suntem foarte transparenţi”

Referitor la aceste coincidenţe, Igor Guja a menţionat că el nu a încălcat legea în niciun mod, iar activitatea instituţiei pe care o conduce este una transparentă. ”Dacă urmăriţi activitatea noastră pe Facebook, se vede că noi nu avem televiziunile noastre, vin absolut toţi. Ne străduim să fim transparenţi şi asta e aplaudat şi de partenerii noştri de dezvoltare”, a subliniat Igor Guja.

Anterior, Igor Guja a fost director adjunct la Direcţia Financiară la Calea Ferată a Moldovei (august 2013 - ianuarie 2014), iar înainte de asta – ofiţer superior la Centrul Naţional Anticorupţie.

În declaraţia pentru anul 2014, Igor Guja indică şi faptul că este asociat la firma „Yttrium Pro” SRL, înregistrată în decembrie 2013. Referitor la firmă, Igor Guja a declarat că nu mai este asociat, pentru că şi-a vândut cu 1250 de lei cota de 25 la sută pe care o deţinea şi că această companie nu a avut nicio activitate. Funcţionarul mai deţine prin mandat un automobil Mazda CX 7 din anul 2012.

Igor Guja are 35 de ani şi s-a născut la Orhei şi deţine gradul special de locotenent-colonel de justiţie.