În ianuarie curent, persoane publice din cadrul SPIA MAI, aflându-se în oraşul Briceni, au solicitat de la cinci persoane, care practică activitate neautorizată de schimb valutar, 100 000 de lei pentru a nu înregistra faptele practicării neautorizate a activităţii de schimb valutar şi pentru a nu-i trage la răspundere.

În aceeaşi zi, bănuiţii au primit 4 mii de dolari, în schimbul cărora poliţiştii nu au efectuat acţiuni indispensabile care se impuneau pentru a administra probe privind pretinsele acţiuni ilegale ale victimelor.

În noiembrie 2012, un cetăţean străin care transporta din Chişinău spre Bălţi motoare de barcă, a fost blocat de două automobile. Din maşini au ieşit trei persoane care au prezentat legitimaţii de angajaţi ai MAI şi care i-au solicitat cetăţeanului să prezinte actele de provenienţă a motoarelor, ultimul comunicând că nu le deţine. În continuare, angajaţii MAI au estorcat 3 mii de euro pentru a nu documenta presupusul caz de contrabandă şi transportarea mărfii fără acte de provenienţă. 

Conform materialelor din a treia cauză, pe care urmărirea penală a fost pornită pe faptul activităţii unei grupări criminale specializate în traficul de heroină în proporţii deosebit de mari, se constată faptul implicării mai multor angajaţi din cadrul SPIA MAI în comiterea acţiunilor de corupţie şi protecţionism a membrilor grupării criminale.

Astăzi au fost efectuate concomitent 23 de percheziţii atât la domiciliile persoanelor bănuite, cât şi în birourile de serviciu ale acestora.