Sute de oameni protestează la această oră în faţa sediului Curţii de Apel Chişinău, acolo unde astăzi urmează să fie decisă soarta manifestanţilor reţinuţi în urma protestului din 24 aprilie.

„Libertate deţinuţilor politici!”, „Jos dictatura!” „Jos regimul Plahotniuc!” strigă cetăţenii veniţi din Chişinău, dar şi din alte localităţi. Ei spun că nu mai pot tolera injustiţia şi că sunt determinaţi să lupte până la capăt pentru a repune ţara pe făgaşul legalităţii.

Zeci de poliţişti au creat un cordon în faţa Curţii de Apel şi nu permit accesul la şedinţa de judecată. Asta deşi, potrivit legii, aceasta ar trebui să fie publică.

„Aceşti oameni au statut de deţinuţi politici. Ei au manifestat pentru demnitatea acestui popor. Ei ne reprezintă şi pe noi ne mustră conştiinţa că nu suntem arestaţi şi noi. Plahotniuc şi mafia au pus mâna pe toate instituţiile de stat, pe toată Republica Moldova. Oamenii nu mai pot tolera acest lucru. Până la urmă ei voi fi demolaţi. Avem un stat poliţienesc. Şedinţele de judecată trebuie să fie publice, dar noi nu suntem admişi”, a declarat Valentin Dolganiuc, reprezentant al Platformei Demnitate şi Adevăr.

„Trebuie să pornim de la faptul cine a adus aceşti oameni la disperare, cine este generatorul care a adus populaţia Republicii Moldova la această stare. Este un grup criminal în frunte cu PD, care a pus mâna pe Parlament, Guvern, justiţia”, a adăugat acesta.

Începând cu ora 11:00 Curtea de Apel Chişinău examinează recursul avocaţilor de contestare a deciziei luate anterior de magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru, care au emis mandat de arest de 30 de zile pentru cei trei protestatari.

Amintim că pe 5 mai trei protestatari au fost reţinuţi. Potrivit poliţiştilor, manifestanţii sunt suspectaţi că ar fi fost implicaţi în dezordini în masă şi riscă până la opt ani de puşcărie. Rudele celor reţinuţi spun însă că ei au protestat paşnic şi cred că de fapt poliţia încearcă să-i intimideze pe cetăţenii activi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.