La ceremonia de deschidere vor fi prezenţi mai mulţi oficiali, printre care şeful delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, preşedintele RM, Nicolae Timofti, dar şi Adrian Candu, Pavel Filip şi Dorin Chirtoacă.

În afară de Orăşelul European, devenit deja tradiţional, pe toată perioada lunii mai sunt preconizate expoziţii, ateliere de creaţie, evenimente culturale, dezbateri şi prezentări de informare a publicului despre UE, iar la sfârşitul lunii este planificat un turneu de fotbal.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a lansat şi un mesaj în limba română pentru a invita moldovenii să viziteze „Orăşelul European”.

„Aş dori să vă invit să vizaţi Orăşelul European, care în acest an va fi organizat pe 14 mai, în Parcul Ştefan cel Mare”, a declarat şeful Delegaţiei UE.


 
De asemenea, în premieră, va fi organizat un concurs de artă stradală „street-art” pentru cea mai reuşită operă cu tema „Ziua Europei”.

Totodată, Orăşelul European va găzdui un Festival de Cultură Europeană. Festivalul va începe pe 15 mai, la orele 13:00, şi va dura până pe 20 mai.

Pe parcursul săptămânii viitoare, chişinăuienii vor avea ocazia să participe la o serie de activităţi menite să ofere o imagine de ansamblu a diversităţii culturale europene.

În prima zi a festivalului, România va propune să vizionaţi un film regizat de Nae Caranfil. Tot în această zi, va fi organizat un spectacol muzical şi o şcoală de limbi europene. La orele 17:00, Delegaţia UE invită toţi iubitorii de film la Festivalul de Film şi spoturi video despre asistenţa UE, în cadrul căruia veţi avea posibilitatea să urmăriţi producţii cinematografice inedite, propuse de Ambasadele ţărilor UE în Moldova în limba originală, cu subtitrare în română.

Cele peste 20 de capodopere cinematografice sunt oferite de către Ambasadele ţărilor UE în Republica Moldova: România, Italia, Austria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Spania, Lituania, Suedia, Franţa, Finlanda, Letonia şi Turcia.