„Licitaţia pentru achiziţionarea medicamentelor pentru instituţiile medico-sanitare publice în anul 2015 a fost organizată de Agenţiei Medicamentului la 10.09.2014, în timp ce rezultatele acesteia au fost anunţate cu o întârziere de două luni, abia la 12.11.2014”, se precizează în comunicat. Anume din această cauză importatorii nu s-ar fi încadrat în termenele de livrare a medicamentelor.

Importul unui medicament durează până la 5 luni

După cum explică reprezentanţii companiilor, importul unui medicament din Republica Populară Chineză sau India durează aproximativ 4-5 luni.
„Timp de o săptămână are loc expedierea comenzii către producătorul de medicamente, emiterea ordonanţei de plată (cu achitarea în avans) şi efectuarea plăţii; în decurs de o lună are loc producerea propriu-zisă a medicamentului; alte două săptămâni sunt destinate carantinei şi analizei calităţii medicamentului; în jur de o săptămână durează furnizarea mărfii de la uzina producătoare şi încărcarea acesteia în containere pe vapor; timp de alte şase săptămâni marfa este transportată pe mare până în portul Odessa, Ucraina; timp de încă o săptămână are loc descărcarea mărfii în portul Odessa şi transportarea acesteia la Chişinău, iar în decurs a 2-4 săptămâni este desfăşurată analiza calităţii produselor medicale importate în Laboratorul pentru Calitate şi Control al Agenţiei Medicamentului”, se explică în comunicat.

În aceste condiţii, reieşind din faptul că câştigătorii licitaţiilor pentru achiziţionarea medicamentelor au fost anunţaţi la 12.11.14, medicamentele urmau să ajungă în spitalele ţării în luna aprilie 2015, mai menţionează companiile farmaceutice.

Instituţiile medicale datorează aproape 150 de milioane de lei furnizorilor

De cealaltă parte, reprezentanţii companiilor farmaceutice afirmă că sunt în drept să înainteze pretenţii financiare faţă de instituţiile medicale de stat, care au acumulat datorii enorme pentru medicamentele livrate, deşi prin contractele încheiate s-au angajat să efectueze plăţile în termen de 20 de zile. 

„Distribuitorii de medicamente creditează spitalele din R. Moldova şi sunt îndreptăţiţi să dea în judecată instituţiile medicale, care conform contractelor de achiziţii publice ar trebui să fie penalizate cu 0,1% din valoarea datoriei pentru fiecare zi întârziere de plată. În acest caz, penalitatea spitalelor ar însuma 18 milioane de lei”, notează importatorii. 

În prezent, datoriile spitalelor faţă de cei şase furnizori de medicamente constituie 148,8 milioane de lei, din care 120,23 milioane de lei reprezintă restanţele ce depăşesc termenul de plată contractual cu cinci luni. 

De asemenea, furnizorii de medicamente susţin că sunt expuşi unor riscuri financiare din cauza fluctuaţiilor valutare de pe piaţa internă. 
Amintim că recent Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile farmaceutice „DitaEst Farm” S.R.L., „Esculap-Farm” S.R.L., „Medeferent Grup” S.R.L., „SanFarm Prim” S.A., „Metatron” S.A. şi „R&P Bolgar Farm” S.R.L. cu o amendă în valoare totală de 17,4 milioane lei.