Ziua Mondială de combatere a malariei prin semnificaţia sa reflectă conceptul unei lumi libere de malarie. În fiecare an, cu acest prilej, se oferă oportunităţi de a atrage atenţia asupra succeselor obţinute, de a susţine angajamentele bazate pe investiţii şi acţiuni în scopul accelerării progresului în lupta împotriva acestei boli mortale.

În Republica Moldova malaria a fost lichidată ca boală indigenă, însă se înregistrează anual cazuri de import: în anii 2012-2013 s-au înregistrat 29 şi, respectiv, 12 cazuri de boală, în 2014 – nici unul, în 2015 – 4 cazuri de malarie la persoane care au călătorit în Africa.

De Ziua Mondială de combatere a malariei, conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice de orice nivel, vor organiza şi desfăşura activităţi de informare, emisiuni radio şi TV şi vor prezenta informaţii în presă. De asemenea, în scopul intensificării acţiunilor de profilaxie a malariei printre populaţie, vor fi realizate diverse activităţi în comunitate, inclusiv în colaborare cu mass–media, autorităţi locale, ONG-uri etc.

Malaria este o boală parazitară transmisă prin muşcătura femelei de ţânţar şi reprezintă una din primele trei probleme prioritare de sănătate publică (TBC, HIV/SIDA şi Malaria), declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Deşi în acest domeniu au fost realizate noi progrese, malaria rămâne a fi o provocare globală semnificativă: 3,2 miliarde sau aproape jumătate din populaţia globală este expusă riscului de malarie, milioane de oameni încă nu au acces la serviciile de care au nevoie pentru a preveni şi trata boala. Se estimează că în 2015 s-au îmbolnăvit peste 214 mil. de oameni, iar 438 mii din ei au decedat.