Vă prezentăm mai jos mesajul integral al apelului:

Comunitatea internaţională a stabilit un diagnostic destul de grav: Republica Moldova este un stat capturat. Secretarul general al Consiliului Europei,
Thorbjorn Jagland, se adresează în mod direct: Salvaţi Moldova de pe muchia prăpastiei, corupţia rămâne şi statul este în continuare în mâinile oligarhilor, guvernul trebuie să înceapă imediat eliminarea din corpurile publici a funcţionarilor corupţi. Pentru început zeci de judecători care au fost acuzaţi că au abuzat copios de puterea lor, ar trebui achitaţi.

Organele de securitate ale statului ar trebui, de asemenea, să facă tot ce le stă în putinţă pentru a-i aresta pe cei vinovaţi de masiva fraudă bancară. Actuala imunitate, care îi acoperă de urmărire penală pe membrii parlamentului, ar trebui redusă.

În ciuda anilor de dezamăgire, mulţi moldoveni încă au ambiţie însemnată pentru salvarea statului lor, ei susţin că eliberat de corupţi staul se poate transforma, dar înainte de toate acest stat captiv trebuie înapoiat cetăţenilor săi. Declaraţia universală a drepturilor omului spune clar că dacă într-un stat drepturile nu sunt ocrotite de autoritatea legii, atunci cetăţenii sunt îndreptăţiţi să recurgă, ca soluţie extremă, la revoltă împotriva tiraniei.

Pornind de la cele menţionate, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, segmentele aderente, opoziţia protestatară, reprezentanţi ai administraţiei locale, în consens cu deciziile Forumului Civic din 20 şi 29 ianuarie 2016, organizează pe 24 aprilie curent o acţiune de protest de amploare la care se preconizează prezenţa a zeci de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Reiterăm că revendicările populare expuse pe parcursul unui an nu au fost îndeplinite de către guvernanţi, ultimul termen stabilit de participanţii la Forumul Civic a fost 4 martie 2016.

Actuala guvernare ilegitimă nu este în stare gestioneze treburile ţării, să asigure un viitor cetăţenilor. Din potrivă, pe parcursul celor 90 de zile de aflare la putere, instituţiile au deveni şi mai dependente politic şi mai captive, iar staul a ajuns pe mâna unei grupări criminale în frunte cu oligarhul Plahotniuc.

Deoarece viitorul aparţine tinerilor, implicare acestor în edificarea unei societăţi moderne este decisivă. Tineri şi studenţi, vă îndemnăm să manifestaţi activism civic şi să vă implicaţi plenar în procesul de schimbare a politicii corupte care fură ţara şi îşi bate joc de oameni, dar în primul rând de viitor. Fără participarea voastră activă, alte miliarde vor fi furate în loc să fie alocate în sistemul de învăţământ şi deschiderea unor noi locuri de muncă pentru cei tineri. Vă îndemnăm să vă mobilizaţi şi să fiţi actorii principali în procesul de recuperarea a instituţiilor statului pe care voi trebuie să le preluaţi şi să le conduceţi cu multă responsabilitate, în afara oricăror scheme de corupţie. Fiţi nucleul şi motorul forţei care luptă cu această clasă politică degradată.

Stimaţi părinţi, amintiţi-vă de victoriile pe care le-am reportat în anii 90 şi îndemnaţi-vă urmaşii să facă acelaşi lucru. Veniţi împreună cu ei la marele protest din 24 aprilie, pentru a curma dezmăţul criminal al acestor impostori politici şi a demonstra adevărata putere a poporului. Ştim că cea mai mare comoară sunt copii, să le creăm un viitor la noi casă. Să nu admitem ca şi ei să fie alungaţi din ţară şi să trimită bani oligarhilor din Republica Moldova.

Domnilor profesori, dumneavoastră reprezentanţi vocea, curajul şi demnitatea neamului. Acum ca niciodată este nevoie de dumneavoastră, acum când se atacă perfid începuturile de reformă din sistemul de învăţământ, se dă bătălia vieţii noastre. Vă rugăm să-i organizaţi pe tineri şi să fiţi cu ei la marele protest, locul dumneavoastră este în avangarda luptei pentru demnitate şi libertate.

Domnilor rectori şi directori de licee, vă rugăm să luaţi o decizie corectă, acum se decide de care parte a baricadei vă postaţi: a poporului sau a ticăloşilor politici. Această decizie vă va marca toată viaţa. Acum ca niciodată, tinerii au nevoie de sprijinul dumneavoastră. Ajutaţi-i şi fiţi alături. Vă îndemnăm să fiţi de partea demnităţii şi a adevărului.

Toţi la marele protest, să ne apărăm ţara, Constituţia şi demnitatea. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.