„Ministerul moldovean propune înlocuirea trupelor ruse de menţinere a păcii, care joacă un rol-cheie în implementarea operaţiunii de menţinerea a păcii în Transnistria, care s-a dovedit eficientă, cu trupe de menţinere a păcii cu un mandat ONU”, a declarat miercuri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, notează Sputnik.

„Este evident că aceste circumstanţe sunt foarte periculoase şi, desigur, în contradicţie cu dorinţa noului cabinet moldovean de a dezvolta relaţiile moldo-ruse”, a apreciat Zaharova.

În urma armistiţiului de pe 21 iulie 1992, în stânga Nistrului a fost disclocat un contingent rusesc de menţinere a păcii din 1.200 de militari, menţinut pe teritoriul Republicii Moldova până în prezent.

În total, 1.500 de militari ruşi sunt staţionaţi pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operaţional al Forţelor ruseşti. Activitatea restului pacificatorilor este reglementată prin Comisia Unificată de Control, din care fac reprezentanţi ai Chişinăului, ai Tiraspolului şi ai Moscovei.

Staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei, iar Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.