Sloganul evenimentului din anul curent este „Bolile de rinichi şi copiii. Acţionaţi imediat pentru a putea fi prevenite". Activităţile de comunicare se vor axa pe împărtăşirea factorilor de risc de apariţie a bolilor de rinichi la copii, măsurile principale de prevenire şi importanţa depistării precoce a simptomelor. De asemenea, campania va scoate în evidenţă importanţa educaţiei şi promovării unui mod sănătos de viaţă începând din fragedă copilărie până la bătrâneţe.

Menţionăm că la nivel global, una din zece persoane suferă de o afecţiune a rinichilor, iar milioane de oameni mor anual ca urmare a complicaţiilor provocate de acestea.

În Republica Moldova, incidenţa totală prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2014 – 202,9 cazuri la 10 mii de locuitori, inclusiv la copii sub 18 ani – 101,5 cazuri la 10 mii de locuitori.

Bolile de rinichi pot afecta sănătatea copiilor de la o vârsta fragedă, prin tulburări tratabile, fără consecinţe pe termen lung, şi până la forme severe, periculoase pentru viaţă, cum ar fi: boala renală acută, boala renală cronică sau insuficienţa renală cronică.

La copii, boala, aflată în primele stadii, nu se manifestă simptomatic. Pe măsura avansării afecţiunii, apare: febra, voma, hipertensiunea, creşterea frecvenţei în urinare, copilul urinează în pat pe timpul nopţii chiar dacă este suficient de mare pentru a folosi singur toaleta, are sânge în urină, dureri în partea inferioară a abdomenului, inflamaţii în zona gleznelor, în laba piciorului sau în gambă.

Boala renală acută la copii ar putea fi prevenită prin:

· Educarea privind adoptarea unui mod de viaţă sănătos din fragedă copilărie;
· Efectuarea testelor prenatale pentru depistarea malformaţiilor la făt;
· Evitarea fumatului şi consumului de alcool;
· Asigurarea unei alimentaţii sănătoase în perioada gravidităţii;
· Imunizarea copiilor şi tratamentul eficient al infecţiilor la copii;
· Examenul medical sistematic, pentru a exclude afectarea rinichilor la copii;
· Adresarea la timp după ajutor medical în caz de apariţie a semnelor de boală.