Măsura vine ca urmare a informaţiei difuzate de poliţie privind depistarea unei scheme frauduloase de însuşire a produselor alimentare destinate cantinelor şcolare, puse la cale de către hamali şi şoferi-distribuitori, împreună cu şefii cantinelor. Totodată, autorităţile locale anunţă că pe marginea acestui caz a fost pornită o anchetă de serviciu, transmite IPN.

Potrivit funcţionarului de la direcţia Educaţie, au fost efectuate verificări atât la cantinele şcolare vizate, cât şi la depozit. „La depozitul central al cantinei nu au fost depistate nereguli. Neregulile au fost depistate la transportarea produselor alimentare, respectiv la recepţionarea de către şefii cantinelor. Prin urmare, această schemă nu putea fi făcută decât cu implicarea şefilor cantinelor care primeau aceste produse alimentare”, a spus Alexandru Fleaş.

Alexandru Fleaş a mai spus că pentru stabilirea mai multor circumstanţe şi pentru evitarea cazurilor similare a fost dispusă înăsprirea controalelor la cantinele şcolare din capitală.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei, în acest caz au fost reţinuţi trei bărbaţi din municipiul Chişinău şi din raionul Ialoveni, aceştia fiind suspectaţi de delapidare a bunurilor în proporţii deosebit de mari. Potrivit informaţiilor operative, la sfârşitul zilei, marfa însuşită în rezultatul neeliberării către cantinele şcolăreşti, era descărcată într-o unitate de transport, proprietatea unuia dintre suspecţi. O parte dintre alimente le împărţeau între ei, iar altele erau comercializate ilegal. În acest mod, zilnic erau însuşite produse alimentare în sumă de peste 2 mii de lei. Banii încasaţi erau împărţiţi cu şefii cantinelor.