„Ridicarea unor construcţii distruge fâşia de protecţie a lacului, care are un rol important atât pentru prevenirea poluării lacului, cât şi pentru întărirea malurilor”, susţine Iuliana Cantaragiu, expert, Centrul Naţional de Mediu.

Recent şi SIS-ul a atenţionat conducerea ţării că „lacul se află într-o stare deplorabilă, fiind un risc pronunţat pentru sistemul ecologic”.

Primăria or. Vatra, proprietar autoproclamat

Vilele de vacanţă au început să apară pe faleza lacului după ce Primăria or. Vatra şi-a atribuit dreptul de proprietate a mai multor loturi pe care ulterior le-a dat în arendă. Autoritatea locală a încheiat „numeroase contracte de arendă a terenurilor destinate protecţiei naturii, ocrotirii sănătăţii etc. şi a efectuat tranzacţii de vânzare-cumpărare a unora din aceste terenuri cu suprafaţă de peste 15,6 ha”, se arată într-un raport al Curţii de Conturi din 2012. Totodată, auditorii au depistat că, în lipsa unei Hotărâri de Guvern, o mare parte din loturi au fost convertite în terenuri destinate construcţiilor.

Denis Danila, actualul primar al or. Vatra: Ştiţi cum e, se schimbă guverne şi de fiecare dată cineva găseşte câte ceva şi reflectă în nişte rapoarte. În prezent există nişte contracte înregistrate la cadastru. Despre ilegalitate trebuie să se pronunţe o instanţă de judecată. Arendaşii se află acolo şi de 10 ani, au ridicat construcţii şi, dacă se plăteşte arenda şi impozitele, faptul e consumat.

Astfel, chiar pe malul lacului, mai mulţi afacerişti au ridicat case pe care le-au scos în vânzare. Pe un site de anunţuri, o vilă nefinisată de 200 metri pătraţi se vinde cu 150 mii euro.

Tranzacţii în off-shore

În 2009, pe un teren arendat de Bars SRL, compania Basconslux a construit şase vile de peste 150 metri pătraţi fiecare. Situate la cinci minute distanţă de plajă, casele au acelaşi stil arhitectural. În ograda comună, doi muncitori tăie lemne. Peste drum, doi copaci au fost de curând doborâţi, după semnele de pilitură proaspătă.

Cinci din cele şase case au fost cumpărate la sfârşitul lunii februarie 2015 de compania off-shore Macros Solutions Ltd din Republica Dominicană, iar peste o săptămână proprietar devine Cameron Ministries, o organizaţie religioasă din SUA.

Alături, pe un teren cu vedere la lac, Bars SRL a început în 2006 construcţia a cinci vile cu suprafaţă de peste 100 metri pătraţi fiecare. Imobilele, care arată în prezent ca nişte schelete de beton, au fost obiectul mai multor tranzacţii dubioase. Un an mai târziu, construcţiile ajung în proprietatea societăţii pe acţiuni de tip închis Metacomimpex. În 2015, timp de câteva luni, construcţiile au fost tranzacţionate în repetate rânduri între două companii off-shore: Futron Plus şi Macros Solutions, ca în cele de urmă proprietar să devina compania de construcţii Basconlux SRL.

Continuarea investigaţiei pe rise.md.