„Acest sondaj demonstrează încă o dată că tendinţele rămân cam aceleaşi, este foarte mare decepţia în societate vizavi de calitatea guvernării partidelor pro-europene şi acestei majorităţi aşa-numită pro-europeană, cu PD în frunte. Uitaţi-vă la câţi indecişi sunt, câţi zic că nu o să voteze, nu văd pentru cine să voteze”, susţine directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

„Haideţi să ne aducem aminte de 28 noiembrie 2010, când societatea s-a mobilizat şi a votat pentru partidele politice care s-au declarat pro-europene, la 30 noiembrie 2014 aceeaşi cetăţeni cu silă de-acu au votat partidele acestea şi a venit marea deziluzie în 2015 cu coaliţie minoritară şi Platforma DA practic a scos acel buboi şi au răbufnit protestele sociale. Iar acum acel segment al societăţii care s-au mobilizat la 28 noiembrie 2010 trece printr-o deziluzie profundă”, crede analistul politic Oazu Nantoi.

„Astăzi ne conduce ţara o grupare, o majoritate, n-aş numi-o parlamentară, care are credibilitate sau este creditată cu nu mai mult de 6 la sută. Este normal ca într-o societate care pretinde că este democratică să fie condusă de o minoritate, atât de minoritate? Nu mi se pare normal”, susţine, la rândul său, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

„Sondajul arată convingerea deja fermă a populaţiei că această clasă politică de la guvernare nu o mai reprezintă. De la 30 noiembrie până acum au mers prin diferite scenarii că vom face şi vom drege, vom crea un Guvern şi vă vom împlini visele pe care noi le-am desenat, le-am promis în noiembrie 2014. A fost ianuarie 2016, a fost ceea ce s-a întâmplat cu formarea Guvernului cu toate matrapazlâcurile şi lumea a văzut într-adevăr ce se întâmplă”, spune şi jurnalistul Valeriu Saharneanu.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV, în cadrul căreia invitaţii s-au referit şi la o nouă alternativă politică, în condiţiile în care aproximativ 70 la sută dintre moldoveni îşi doresc să fie organizate alegeri anticipate. 

„Până acum nu existau alternative pe partea dreaptă, o alternativă reală pentru cetăţean, acum a apărut. Opinia mea este că trebuie de lucrat acum pentru consolidarea acestei alternative. Pentru că, uitaţi-vă ce se întâmplă şi în sondaj, cetăţeanul nu vede pentru cine să voteze deocamdată, el nu are alternativă, cu toate astea cred că peste 70 la sută vor alegeri anticipate. Chiar dacă nu ştiu pentru cine să voteze, ei cu ăştia nu mai pot continua”, a menţionat Arcadie Barbăroşie.

„Eu consider că dacă există suficientă înţelepciune şi responsabilitate între cei care vor să demonteze acest sistem care se identifică cu domnul Plahotniuc, atunci un asemenea bloc trebuie discutat, trebuie analizat şi eventual trebuie pregătit din timp”, a adăugat analistul Oazu Nantoi.

„Am propus şi am venit cu ideea ca alternativa adevărată să fie constituită dintr-o listă din cele mai integre personalităţi din RM de pe toate entităţile politice se poate. Pentru că avem partide în care astăzi se găsesc, la subsolul clasamentului, oameni de calitate. De ce nu s-ar regăsi pe o listă în Platforma DA, care este înregistrată? Şi nu trebuie să aşteptăm să mai facem încă un partid şi apoi să ne gândim că poate nu sunt suficiente două, poate trei ne trebuie. Păi atunci n-o să ne ajungă trei ani, cât o să mai stea această guvernare. N-o să ne ajungă încă 20 de ani”, a conchis Andrei Năstase.