„Privind utilizarea apei îmbuteliate, acest business, în care sunt infiltraţi producători, dintre care unii activează un termen destul de scurt, nu întotdeauna se oferă calitate. Mai mult ca atât, preţurile de comercializare sunt extrem de mari. O sticlă de apă (1litru) costă de la 8 la 17 lei, pe când 1000 de litri de apă potabilă costă doar 12 lei, care a fost tratată şi transportată prin reţelele de distribuţie”, a menţionat consultantul.

Doctorul în ştiinţe chimice spune că parametrii calităţii apei îmbuteliate, pentru care optează consumatorii, nu întotdeauna corespund standardelor şi nu întotdeauna sunt respectaţi. Cercetătorii estimează că extinderea acestui mod de comercializare a apei ar provoca un veritabil dezastru în viitorul deceniu. Sute de miliarde de sticle din plastic sunt utilizate anual pentru ambalarea apei. Aceste cantităţi de sticle din plastic sau polietilenă, care conţin tereftalată, devin repede deşeuri şi numai 16% sunt reciclate. Restul 84% poluează natura, fiind atât de puţin biodegradabile încât dispar abia după sute de ani.

În altă ordine de idei, Ion Caşcaval a apreciat faptul că ACC optează pentru utilizarea hipocloritului de sodiu pentru tratarea apei. Potrivit lui, SA „Apă-Canal Chişinău” a înlocuit vechiul dezinfectant pentru tratarea apei – clorul gazos, cu hipocloritul de sodiu, cu scop de ameliorare a calităţii apei. „Consumatorii branşaţi la sistemul centralizat de apă din municipiul Chişinău au avut posibilitatea de a sesiza diferenţa în cazul consumului apei tratate cu hipoclorit de sodiu şi, anterior, cu clor gazos. Important este faptul, că implementarea acestei tehnologii moderne de tratare a apei a avut loc fără majorarea tarifelor la serviciile de bază, deşi utilizarea acestui dezinfectant presupune costuri mai mari”, a specificat consultantul, citat de IPN.

Potrivit lui, mai multe ţări din UE, cât şi din CSI, s-au pronunţat pentru utilizarea hipocloritului de sodiu, aceasta fiind o soluţie chimică frecvent folosită în aplicaţiile de tratare a apei, ca agent oxidant şi dezinfectant.

Conform unor studii internaţionale, utilizarea hipocloritului de sodiu pentru tratarea apei este mai eficientă în combaterea microflorei patogene, distruge viruşii, germenii, inclusiv microbacteriile de tuberculoză şi hepatită.