Săptămâna trecută, au apărut nişte mesaje pe reţelele de socializare în care doi părinţi cereau cu disperare ajutor pentru a-şi salva copilul de la moarte. În dimineaţa zilei de 2 februarie, Eduard Palamarciuc, împreună cu fiul său, Roman, de zece ani, s-au pornit spre şcoală, însă au ajuns la spital. Conform Inspectoratului General de Poliţie, şoferul a pierdut controlul asupra autoturismului şi a ajuns într-un copac în afara şoselei.

În urma accidentului, bărbatul de 38 de ani a fost internat în spitalul raional Râşcani, secţia traumatologie, cu diagnosticul contuzie a coloanei vertebrale, iar fiul de zece ani a fost internat în secţia reanimare în stare de comă profundă. Pe numele tatălui a fost deschisă o cauză penală în baza art. 264 alin. 3, Cod penal. „Deoarece şoferul a suferit mai multe traumatisme şi în momentul sosirii poliţiei era în stare de şoc, nu a fost intervievat, urmează să fie stabilite circumstanţele producerii accidentului”, ne explică Tamara Procopii, serviciul de presă IGP.

Părinţii au refuzat din start orice fel de transfuzie

Copilul a fost internat în secţia reanimare a spitalului din Râşcani, în stare foarte gravă. Tatăl său, medic de profesie, după câteva ore, a solicitat ca copilul său să fie transferat la Centrul Mamei şi Copilului (CMC). La internare medicii au avut o surpriză, părinţii refuzând orice fel de transfuzii. O sursă, care ne-a rugat să-i păstrăm identitatea, ne-a spus că medicii le-au cerut de câteva ori părinţilor să le permită să-i facă transfuzii, însă aceştia au refuzat, iar starea copilului s-a agravat. Medicul Vasile Tomuz de la CMC a declarat pentru JURNAL de Chişinău că părinţii au refuzat orice fel de transfuzie, semnând actele necesare.

„Da, aşa a fost din start, acum aşteptăm o minune, însă şansele copilului sunt de 0,01 procente. El este conectat la aparate”, a adăugat medicul. Am încercat să discutăm cu medicii de la spitalul din Râşcani, ca să aflăm dacă părinţii copilului au refuzat intervenţiile, însă aceştia nu ne-au oferit informaţii despre acest caz, spunându-ne doar că copilul a fost adus în stare foarte gravă. Bunica copilului ne-a comunicat că copilul era sănătos şi nu avea nevoie de transfuzii. „El nu avea nevoie de sânge, avea hemoglobina bună, pentru ce? Părinţii au intrat în datorii, dar degeaba, doar o minune îl mai poate salva”, a menţionat femeia.

Dus în Turcia şi întors la cererea părinţilor

La 12 zile de la accident, la insistenţa unei persoane cu suflet mare, o clinică din Turcia a dat acordul să-l primească. Până atunci mai multe spitale din România, Rusia şi Germania au refuzat, invocând că trebuia adus în primele 48 de ore. Medicii turci, după mai multe investigaţii i-au descoperit şi o pneumonie bilaterală. Medicul Ali Sirikci le-a explicat părinţilor că există foarte puţine şanse de recuperare, din cauza că au ajuns prea târziu la ei, dar şanse totuşi existau. Părinţii au hotărât să se întoarcă în ţară şi spun că nu mai există nicio şansă. „Am cheltuit 30 de mii de dolari pentru clinica din Turcia, dar niciun rezultat, acum trebuie să întorc aceşti bani, medicii ne-au spus că copilul nostru nu are nicio şansă”, ne spune tatăl copilului. Ali Sirikci a declarat pentru ziarul nostru că şi el a auzit că părinţii au refuzat transfuzia. „Eu le-am explicat după investigaţii că au ajuns prea târziu, ei au luat decizia să se întoarcă în ţară, să nu mai aibă cheltuieli în plus şi să facă înmormântarea în Moldova”, a menţionat medicul din Turcia.

Organele de drept trebuie să se autosesizeze

Asemenea cazuri, când părinţii, din motive religioase, refuză transfuzia de sânge, au avut loc în România. În noiembrie 2015, o tânără de 19 ani, care a suferit un accident feroviar şi a fost internată în Spitalul Judeţean Suceava, a murit, în condiţiile în care nu a putut fi operată întrucât familia ei, din cultul Martorii lui Iehova, nu a fost de acord cu transfuzia de sânge. În acest caz, s-a sesizat din oficiu Avocatul Poporului şi a pornit o anchetă. În RM, conform avocaţilor, nu există nicio lege în acest sens. Totuşi juristul Eugen Caraghiaur ne spune că acest caz este de competenţa organelor de drept, ele trebuie să se autosesizeze şi să verifice toate circumstanţele. Sperăm să aflăm până la urmă adevărul şi, printr-o minune, Roman să rămână în viaţă.

Jurnal de Chişinău