Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, la Programul de stagii pot candida studenţi în anii terminali, masteranzi şi doctoranzi, tineri specialişti din mediul academic şi ştiinţific, reprezentanţi ai societăţii civile.

Candidatul trebuie să cunoască limba română şi o limbă de circulaţie internaţională, să nu aibă antecedente penale nestinse. De asemenea, nu trebuie să aibă calitatea de soţ/soţie, rudă sau afin, până la gradul al III-lea, al unuia dintre funcţionarii din subdiviziunea Secretariatului Parlamentului pentru care aplică. Pentru a fi eligibili, candidaţilor li se cere să aibă vârsta de până la 30 de ani, să prezinte dovada înscrierii la studii de licenţă (cu media la ultima sesiune de minimum 8,5), de masterat (cu media de licenţă de minimum 8,5) sau doctorat (cu media de master de minimum 8,5) în Republica Moldova sau în străinătate ori dovada angajării în cadrul unei organizaţii neguvernamentale, cu experienţă de lucru de până la 2 ani.

Dosarul de participare la concurs va include obligatoriu formularul de aplicare, scrisoare de recomandare, scrisoare de intenţie, copia buletinului de identitate, copia diplomelor de studii deţinute, extrasul de note. În dosar mai trebuie să se conţină copia certificatului privind cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională (în cazul studiilor de licenţă/masterat, diploma de absolvire va servi drept certificare), copia carnetului de muncă, cazier judiciar sau declaraţie pe propria răspundere, copia poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, valabilă pentru perioada stagiului, certificat medical (forma 086-2/e).

Dosarul de concurs va fi depus până pe data de 24 februarie.

Programul de stagii în Parlamentul Republicii Moldova se desfăşoară al doilea an consecutiv. Acesta are o durată de până la 3 luni şi se desfăşoară în perioada sesiunilor ordinare ale Parlamentului (septembrie – decembrie şi februarie – iulie).