Pentru alegerile parlamentare de duminică, pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 35 de secţii de votare. În urma acestui scrutin, vor fi mai puţini deputaţi şi senatori - 466, faţă de 588, câţi sunt acum în legislativul din România. Diaspora va fi reprezentată de patru deputaţi şi doi senatori, iar cetăţenii români din Republica Moldova vor vota la secţiile deschise în apropierea localităţilor lor.

MOficialul a mai spus că diaspora are, în premieră, posibilitatea de a vota prin corespondenţă, dar din circa şase milioane de români cu reşedinţa în străinătate doar 9.000 şi-au declarat intenţia de a alege în acest fel. Cetăţenii români din Republica Moldova, care au ales să voteze prin corespondenţă, urmau să expedieze până ASTĂZI plicul cu buletinul de vot trimis de Poşta Română. Dacă nu au recepţionat documentele, aceştia trebuie să se adreseze autorităţilor electorale permanente, pentru a le permite să voteze în ziua alegerilor la o secţie.

Dintre cele 35 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, 12 vor fi deschise la Chişinău. De asemenea, vor fi expediate peste 87 de mii de buletine de vot şi, în premieră, actele de identitate vor fi scanate. Potrivit ambasadorului României la Chişinău, norma de reprezentare în legislativul de la Bucureşti trebuie să fie de un deputat la 73.000 de locuitori şi un senator la 168.000 de locuitori. Un partid trebuie să obţină cel puţin cinci la sută din voturi pentru a intra în Parlament.