„CCA nu se ocupă de reglementarea domeniului ci, mai curând, oferă protecţie pentru anumiţi radiodifuzori. Decizia prin care Jurnal TV şi alte televiziuni au fost sancţionate, iar Prime, postul care a difuzat acea minciună cu 30 de mii de sirieni, cu acoperire naţională şi care a manipulat opinia publică într-un hal fără de hal, nu a fost sancţionat, mi se pare că este un act de protecţie pentru acest radiodifuzor şi pentru patronul acestuia”, a comentat directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia drepturilor de autor şi conexe „Apollo”, Vasile Năstase, consideră că decizia CCA este o răzbunare a regimului pentru criticile pe care Jurnal TV le-a adus în toţi aceşti ani.

„Jurnal TV în permanenţă a respectat legea, a arătat realitatea, a făcut foarte mari dezvăluiri despre atacurile raider, miliardele spălate, despre procurori, judecători, parlamentari şi miniştri corupţi, etc. Pe cei care au comis nişte crime uriaşe, de falsificare, de manipulare, cu cei 30 de mii de sirieni, care este o diversiune a PD şi Ministerului de Externe şi voi veni cu dovezi în acest sens, se aplică o amendă de 5400 de lei. Dar Jurnal TV pentru că a spus adevărul este sancţionat. Aceşti indivizi se războiesc cu Jurnal TV care, în această campanie electorală şi în ultimii şapte ani, a deconspirat toată mafia criminală a lui Plahotniuc şi a dat dovadă de credibilitate în rândul populaţiei populaţiei. Acest post aşa cum este el, mai fără acoperire naţională, mai mic în raport cu banii holdingului, este mult mai credibil şi bate toate mijloacele ale lui Plahotniuc, Dodon şi toţi ceilalţi luaţi împreună. Asta este marea preocupare a lor, de asta se tem şi acum încep represiunile împotriva Jurnal TV. Trebuie să fim foarte atenţi că începând de azi ei pot să meargă mai departe, inclusiv până la retragerea licenţei”, a menţionat Vasile Năstase.

Experţii media afirmă că în această situaţie singura soluţie este intervenţia instituţiilor internaţionale sau protestele.

„Soluţia ar fi una pe plan legislativ, dar nu cred că în conjunctura actuală acest lucru este posibil. Ar trebui ca CCA să se ocupe de reglementare pentru că sunt plătiţi din bani publici şi trebuie să ia atitudine faţă de fiecare caz, nu în dependenţă de simpatiile pe care le au şi faţă de indicaţiile pe care le primesc. În opinia mea, singura soluţie ca să nu se instaureze un regim al cenzurii şi pedepsirii instituţiilor media este presiunea externă care ar trebui să fie mai dură în cazul RM şi toate programele de asistenţă să fie condiţionate inclusiv de asigurarea unui climat e informare corectă şi echilibrată cu aceleaşi condiţii pentru toţi radiodifuzorii. Decizia CCA arată că nu există aşa ceva. Este o abordare diferenţiată, selectivă, în funcţie de ce simpatii au aceşti membri ai CCA şi lucrurile acestea nu pot fi tolerate la nesfârşit”, a adăugat Petru Macovei.

„Vreau să-i atenţionez pe Plahotniuc, Jizdan, Candu, Filip şi ceilalţi reprezentanţi ai mafiei criminale, să înceteze acest atac în haită asupra unicului post independent, care a reflectat campania electorală într-un mod echidistant. Asta mai trebuia, ca Jurnal să facă campanie lui Dodon. Atenţionăm opinia publică naţională şi internaţională că se pune la cale un complot împotriva Jurnal TV. Vreau să-i atenţionez pe aceşti bandiţi că vom face toate demersurile din partea societăţii civile către instituţiile internaţionale, inclusiv ambasade, către şefi de state, către parlamentele şi guvernele statelor europene şi SUA pentru a opri aceşti bandiţi. Dacă nici aceste lucruri nu vor fi luate în calcul, ne rezervăm dreptul să organizăm proteste masive împotriva acestui Guvern criminal până ce va fi dat jos”, a spus Vasile Năstase.