După mai multe percheziţii, ofiţerii CNA au oferit interceptările telefonice ale unor agenţi economici cu angajaţii grădiniţelor şi şcolilor. Astfel, înregistrările dovedesc că aproape toate produsele livrate instituţiilor şcolare şi preşcolare sunt de calitate proastă, iar unele alterate chiar.

„Este o problemă cu peştele. Are paraziţi”, spune angajata unei grădiniţe într-o interceptare.

„Nu putem să ne înţelegem să luaţi găinile şi să ne aduceţi altele? Vino să vezi că sunt fierte, dar put. Eu nu le pot da la copii, trebuie să le arunc”, a explicat o altă angajată a unei instituţii.

„Ce este cu macaroanele acestea? Sunt cleioase tare şi a venit un grup de părinţi…”, se spune în altă discuţie.

„Am o problemă. Nu le place uleiul acesta, că nu este deodorizat, că are miros. Trebuie să-l schimbăm”, spune o altă angajată unui agent economic.

Procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie prin favorizarea unor agenţi economici. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici le achitau funcţionarilor publici lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani. 

Amintim că 23 de persoane sunt bănuite într-un dosar de trucare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. Dintre acestea, 16 au fost reţinute pentru 72 de ore şi escortate pentru audieri. În dosar sunt vizaţi atât funcţionari din cadrul Direcţiilor municipale Educaţie din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, precum şi reprezentanţi ai unor agenţi economici.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

Vedeţi mai jos stenograma interceptărilor: