Aceasta este ultima mare sărbătoare înainte de Postul Naşterii Domnului. Arhanghelii Mihail şi Gavriil fac parte din ceata îngerilor care sunt apropiaţi şi slujitori oamenilor. Arhanghelul Mihail este cunoscut drept căpetenie a oştirilor cereşti şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care au luptat pentru Adevăr. Iar Arhanghelul Gavriil este considerat mesagerul veştilor bune. El a vestit naşterea Fecioarei Maria. Din slavonă, Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu”, iar Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”.

Aproape 100 de mii de moldoveni îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică. „Mihail” în limba ebraică înseamnă „Cine este ca Dumnezeu” sau „Cine este egalul lui Dumnezeu”. Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat iconografic, încă din primele veacuri creştine, ca un voievod care poartă o lance cu care îl străpunge pe Satan.

„Gavriil” înseamnă „Omul lui Dumnezeu” sau „Puterea lui Dumnezeu”. El este vestitorul şi descoperitorul tainelor dumnezeieşti.

În unele regiuni, sărbătoarea mai este numită Moşii de Arhangheli sau Moşii de toamnă.
 
La biserică, fiecare creştin aprinde o lumânare ca să aibă lumină de veci pe cealaltă lume. Se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât şi pentru cei morţi fără lumânare şi pentru cei înecaţi.